Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy V Náměšti otevírají novou trasu
V Náměšti otevírají novou trasu PDF Tisk Email
Čtvrtek, 30 Květen 2013 15:09

Státní zámek v Náměšti nad Oslavou vstupuje do hlavní turistické sezóny s lákavou nabídkou. 1. června 2013 se veřejnosti otevře zbrusu nová prohlídková trasa nazvaná „Apartmán hraběte Haugwitze.“ Nová instalace připomene způsob života posledních majitelů zámku Jindřicha Haugwitze a jeho manželky Alice na počátku 20. století.

Jádrem nové prohlídkové trasy je osm veřejnosti dosud neznámých místností situovaných v přízemí jižního křídla zámku. Původně tyto pokoje sloužily k privátním účelům majitelů panství. „Soukromý hraběcí apartmán je ve zvolených prostorech doložený minimálně od poslední čtvrtiny 19. století,“ přibližuje historické pozadí nové trasy jedna z jejích autorek Zuzana Vaverková a dodává, že „současná podoba sice není přesnou rekonstrukcí původního stavu, ale v největší možné míře vychází z dochovaných dobových fotografií a z písemných popisů z období před přestavbou zámku na letní sídlo prezidenta Edvarda Beneše.“

 

Apartmán hraběte Haugwitze zahrnuje předpokoj, malou jídelnu, hudební salon, ložnici a pracovnu hraběte Jindřicha, klubový a kulečníkový salon. Zajímavostí je koupelna, do které budou moci návštěvníci nahlédnout v závěru trasy. „Koupelnu nechala pro svého manžela zřídit hraběnka Alice v roce 1930 jako překvapení. Její kompletní zařízení dodala a namontovala vídeňská firma Grammlick, která byla dvorním dodavatelem sanitárního zařízení pro rakouský císařský dvůr,“ prozrazuje kastelán zámku Marek Buš. Nový prohlídkový okruh zámkem završuje zámecká knihovna s čítárnou, která byla dosud součástí první prohlídkové trasy. „V knihovně honosící se nádhernou štukovou a freskovou výzdobou ve stylu manýrismu je letos mimořádně vystaveno první šestidílné vydání Bible Kralické. Tímto se připojujeme k letošním oslavám 400letého výročí vytištění známého jednodílného vydání tohoto spisu,“ doplňuje kastelán.

Stavební podoba místností se, na rozdíl od prostorů prvního patra, od dob Haugwitzů téměř nezměnila. Během příprav nové instalace byly provedeny drobné stavební úpravy, které spolu s restaurováním části původního mobiliáře dosáhly částky 312.000,- Kč. „V místnostech byly obnoveny původní dřevěné parketové podlahy a původní skleněné vypínače a zásuvky. Zrestaurováno bylo plastické linkování v pokojích a dvěma místnostem byla navrácena původní výmalba,“ upřesňuje Josef Masaryk, vedoucí odboru správy a prezentace kulturního majetku Národního památkového ústavu, územní památkové správy v českých Budějovicích (NPÚ ÚPS ČB).

Hraběcí apartmán je zařízen podle dochovaných archivních materiálů. Autenticitu místností podtrhuje vystavený původní mobiliář, který byl uložen v zámeckém depozitáři. Prostory zdobí stolní i užitkové sklo a porcelán, množství drobnějších předmětů osobního charakteru, například psací či kuřácké náčiní, rodinné fotografie, sportovní trofeje, ale také ložní prádlo s hraběcím erbem či vybavení koupelny. K vidění je také nádherný kulečníkový stůl, který si Haugwitzové přivezli v 19. století z Ruska. „Kromě několika kusů nábytku (stůl, židle, bufet) jsme nechali zrestaurovat také vídeňské rolety do oken,“ dokresluje autorský záměr Maja Havlová, vedoucí oddělení správy mobiliáře a zámeckých knihoven NPÚ ÚPS ČB.

Nová prohlídková trasa se veřejnosti otevře v sobotu 1. června 2013 v 9:00. Přístupná bude denně kromě pondělí v otevírací době zámku, tedy během června od 9:00 do 17:00 (poslední prohlídka vychází v 16:00), v červenci a srpnu od 9:00 do 18:00 (poslední prohlídka v 17:00). Plné vstupné činí 80,- Kč, snížené (děti, studenti, senioři, invalidé) 60,- Kč a zvýhodněné rodinné vstupné (2 dospělí + max.  3 děti do 18 let) stojí 230,- Kč.

Jitka Skořepová