Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Městská policie osadí tři nové kamery
Městská policie osadí tři nové kamery PDF Tisk Email
Pátek, 17 Květen 2013 00:00

Rada města Třebíče schválila na své schůzi v úterý 14. května rozšíření kamerového systému městské policie. Ulice budou od podzimu hlídat tři zbrusu nové kamery. Jejich počet se tak zvýší na celkových 27 kusů.

Tři digitální kamery budou v posledním čtvrtletí letošního roku umístěny do dvou bodů. První bodem bude jedna kamera na panelovém domě v ulici Na Svahu. Její otočný objektiv dohlédne mimo jiné do prostoru polikliniky, bazénu Laguna a sídliště Hájek. Druhý bod vytvoří dvě kamery na městské věži. Obsluha s nimi bude hlídat například centrum města, železniční most přes Libušino údolí, ulice Sucheniova a Pražská, Podzámeckou nivu, Podklášterský most nebo prostranství kolem kapličky svaté Barbory. Pořizovací náklady na novou techniku přijdou na 462 tisíc korun. Město zaplatí jen 112 tisíc korun, protože získalo dotaci z Ministerstva financí dotaci ve výši 350 tisíc korun.

 

Historie kamerového systému v Třebíči se datuje od roku 1999. Za finančního přispění Ministerstva vnitra bylo v letech 1999 až 2005 rozmístěno v ulicích prvních 7 analogových kamer. Systém byl propojen s Policií České republiky. Dalších 6 kamer bylo v roce 2007 osazeno do blízkosti škol. V roce 2008 pořídila městská policie 1 mobilní kameru. Celkový počet se tak zvýšil na 14 kusů. V letech 2010 až 2012 došlo ke kompletní digitalizaci a k zásadnímu rozšíření celého městského kamerového dohledového systému ze 14 na dnešních (květen 2013) 24 kusů. Při tomto navýšení počtu bylo instalováno 6 kamer do Židovské čtvrti, 1 do ulice Smila Osovského, 2 do ulice Kateřiny z Valdštejna a 1 na Bráfovu třídu.

Ivan Přibík