Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Malovaný dům už nebude vlhnout
Malovaný dům už nebude vlhnout PDF Tisk Email
Sobota, 04 Květen 2013 07:25

Odbor správy majetku a investic města se pustil do izolace Malovaného domu. Zdi významné památky na Karlově náměstí už nebude narušovat zemní vlhkost.

V loňském roce nechala radnice udělat generální rekonstrukci kanalizace v suterénu budovy. Provedeno bylo také částečné zajištění statiky stropu ve sklepě pod výstavní síní. Letos přichází na řadu izolační práce. Stavební firma odstraní přízemní omítky a, kde to půjde, odkope i zeminu podél základů. Na obnažené zdivo se vloží folie a provede drenáž. Po injektáži dojde k zapravení soklu a omítky.

Akce bude probíhat od konce dubna do poloviny července. Náklady budou hrazeny z městského rozpočtu a přijdou na asi 1,2 milionu korun.

 

Malovaný dům patří k významným objektům renesanční architektury. Jeho historie sahá až k počátkům historie města Třebíče. Velký požár v roce 1599 postihl i tento dům a při jeho následné obnově a přestavbě z gotického slohu bylo tehdy využito nových renesančních prvků a sgrafitové výzdoby fasády. Pozdějšími stavebními úpravami, zvláště zřízením prodejny v roce 1914, však byla znehodnocena její přízemní část vybouráním nových výkladců a vstupních dveří na Karlovo náměstí a Hasskovu ulici. Velká rekonstrukce sgrafit proběhla v roce 1963. V průběhu 70. a 80. let byly prováděny pouze drobné opravy fasády. Celková rekonstrukce domu, která byla realizována v polovině 80. let, se týkala převážně interiéru – sgrafita byla pouze zafixována. Poslední a velkou obnovou pak sgrafita prošla v letech 2003 a 2004.

Ivan Přibík