Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíčská stopa až v Praze
Třebíčská stopa až v Praze PDF Tisk Email
Pátek, 03 Květen 2013 13:48

Dnes představila pověřená ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Foglová novou ředitelku své podřízené složky – Archivu bezpečnostních složek Světlanu Ptáčníkovou, která na místě ředitelky střídá odvolanou Zlatuši Kukánovou. Z hlediska výzkumu zejména komunistické totality se jedná o důležitý post, o který se teď pere levice s pravicí. Archiv je totiž odpovědný za zpřístupnění archivu StB veřejnosti. Proslýchá se, že mnozí vlivní lidé, údajně včetně poslanců, měli styky s gestapem a Stb.

Není bez zajímavosti, že nově jmenovaná ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková vyrůstala na Třebíčsku.

Jejím otcem není podle všeho nikdo jiný, než bývalý učitel a v době normalizace ideologický tajemník OV KSČ v Třebíči Oto Šula. Ten se později i s rodinou přestěhoval do Brna. "Dosud žije," potvrdil nám bývalý komunistický zastupitel a Šulův soudruh na OV KSČ Milan Ustohal.

Dvaačtyřicetiletá Světlana Ptáčníková vystudovala historii a archivnictví na Masarykově univerzitě, do roku 2008 pracovala v archivu ministerstva vnitra. V Archivu bezpečnostních složek vedla fond Státní bezpečnosti, od roku 2009 působila jako zástupkyně ředitele. Podařilo se nám získat názor spolužačky Světlany Šulové – Ptáčníkové. Paní Eva K. si na ni dobře pamatuje. „Byla proti společenským změnám v roce 1989. Pamatuji se, že v době generální stávky vysokých škol v listopadu 1989 přišla do školy s tím že se stávkou nesouhlasí a dožadovala se výuky. Její současný ředitelský post na ABS je dost síla,“ svěřila se našemu serveru bývalá spolužačka.

Vzpomene si na Světlanu i někdo v Třebíči?

František Ryneš