Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Špitál nemá ředitele!
Špitál nemá ředitele! PDF Tisk Email
Středa, 01 Květen 2013 09:23

To, co se už delší dobu čekalo, se stalo skutkem. Rada Kraje Vysočina odvolala ředitele nemocnice v Třebíči Leoše Dostála. V této chvíli tedy nemocnice nemá řádného ředitele, dočasným vedením ústavu byl pověřen současný náměstek pro lékařskou péči MUDr. Jiří Kucharský. Na post ředitele bude zřejmě v průběhu května vyhlášeno výběrové řízení.

Co kladou krajští radní dnes už bývalému řediteli za vinu? Především loňskou ztrátu v hospodaření, která dosáhla neuvěřitelných 14 miliónů korun. Namísto aby nemocnice ušetřila snížením pracovních míst, přibylo 14 nových pracovníků. Jen na jejich mzdách a osobních nákladech to byla částka zhruba ve výši poloviny schodku. O druhou polovinu se postaralo mezi jiným i navýšení mezd stávajících zaměstnanců.

Nemocnice platí faktury dávno po splatnosti, každým rokem se zvyšuje kumulovaná ztráta. Nyní již je to více než 80 miliónů. Nemocnice do konce roku neuhradila ani tři a půl miliónu na odškodnění rodině Hlavatých za zpackaný porod, při kterém zemřela vinou lékařů rodička. Vyplatila jen necelou třetinu částky s odůvodněním, že nemá peníze. Řediteli při rozhodování socialisty ovládané rady kraje jistě také nepomohlo angažmá Simony Kafoňkové na post tiskové mluvčí. Bývalá předsedkyně ODS je po celé republice známa z televizní reportáže Ostří hoši z Třebíče, kde zvala kameramana na toaletu, tam prý mu ukáže, co ještě neviděl.  

Bývalému řediteli nepomohla narychlo přijatá úsporná opatření, když v tomto roce snížil počet zaměstnanců o dvě desítky. Vymlouvá se na dluh, který prý způsobilo bývalé vedení. Jenomže dluhy minulosti mají i ostatní špitály na Vysočině, ale ztrátu, na rozdíl od Třebíče, snižují, rok 2012 ukončily přebytkem.

Doufejme, že nové vedení třebíčské nemocnice stabilizuje poměry a že nedojde k drastickému snížení úrovně péče o pacienty.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 01 Květen 2013 11:38