Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Cvičení Ramstein Rover 2013
Cvičení Ramstein Rover 2013 PDF Tisk Email
Úterý, 30 Duben 2013 06:35

Podobně jako v roce 2012 se uskuteční i letos v České republice alianční cvičení Ramstein Rover 2013. Toto cvičení bude opět nejvýznamnějším cvičením se zahraničními partnery na našem území a zároveň největším cvičením NATO v ČR. Cvičení bude řídit komponentní velitelství vzdušných sil (Allied Air Commnad, ACC) v Ramsteinu. Za českou stranu budou zapojeny jak jednotky vzdušných sil, tak částečně i pozemních sil. Hlavním cílem cvičení je příprava vojsk pro nasazení v zahraničních operacích, především sladění činností létajícího personálu a předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací.

Cvičení se uskuteční v termínu 4. - 20. září 2013. V současné době ještě nejsou ukončena veškerá plánovací jednání, nicméně hlavní plánovací konference již proběhla, a to ve dnech 23. až 24. dubna 2013 na 22. základně letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou. Dne 25. dubna byli se závěry konference seznámeni také zástupci regionu a složek IZS.

Ramstein Rover 2013 bude probíhat současně na několika místech. Hlavními prostory výcviku budou VVP Libavá a Boletice. V letošním roce dochází k zásadní změně v tom, že operační činnost vrtulníků se přesune z prostoru letiště Náměšť do VVP Libavá. Letouny L-159 Alca budou, tak jako loni, působit z letecké základny v Čáslavi. Cvičení se poprvé účastní zástupci Maďarska s letouny JAS 39 Gripen, kteří budou létat do našich VVP z mateřských základen v Maďarsku. Ostatní letová činnost bude probíhat primárně z 22. základny letectva.

Během hlavní plánovací konference potvrdilo účast 16 zemí (Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Francie, Itálie, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Turecko), a to buď zapojením letecké techniky nebo zejména účastí předsunutých leteckých návodčích a instruktorů. V současné době je potvrzena tato letecká technika: letouny F-16 (Turecko), JAS 39 Gripen (Maďarsko), Su-22 (Polsko), L-39 (ČR, SR), L-159 (ČR), vrtulníky Mi-24/35, Mi-17/171 (ČR), vrtulníky Mi-17 (SR), letouny Lear Jet (SRN), PC 9 (SRN, Slovinsko). Konkrétní počty osob a techniky budou přesně známy až po finální plánovací konferenci, která se uskuteční rovněž na 22. základně letectva v první polovině července.

Kompletní informace před začátkem cvičení budou poskytnuty na společné tiskové konferenci Armády České republiky a Velitelství vzdušných sil NATO dne 28. srpna 2013.
František Pažourek