Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Pozor na štěnice!
Pozor na štěnice! PDF Tisk Email
Čtvrtek, 18 Duben 2013 13:33

Paraziti se nevyhnuli ani Třebíči

Ne vždy přináší moderní doba samé pozitivní věci. I přes všechny civilizační výdobytky se od 90. let v Americe i Evropě trvale zvyšuje rozšíření nepříjemného parazita – štěnice domácí. Tohoto hmyzu nejsou poslední roky ušetřena ani česká města.

Štěnice domácí (Cimex lectularius) patří mezi malé bezkřídlé ploštice, které se živí krví. Jsou velké 4 až 5 milimetrů. Pro člověka jsou spíše obtížné než nebezpečné. Zajímavé je, že jejich výskyt nemá nic společného s čistotou. Sociální status lidí nehraje roli, zamoření může postihnout kohokoli a kdekoli. Štěnice mohou být přítomny v chatrči bezdomovce stejně jako v milionářské vile nebo v luxusním hotelu.

Zdržují se především v lůžkovinách, čalounění a nábytku. Přenášejí se návštěvami a cestováním, v zavazadlech i ve svrchním oděvu. Také stěhováním nábytku nebo třeba přístrojů domácí elektroniky.

Případy výskytu štěnic se kromě řady jiných měst bohužel objevily i v Třebíči. Radnice proto upozorňuje veřejnost na tento problém. Při zamoření bytu nebo domu je naprosto nezbytné spojit se s odbornou firmou a nechat provést důslednou dezinsekci! Dbejte pokynů firmy, důležitá je pečlivost a důslednost. Likvidace bývá úspěšná, nutný je však zpravidla opakovaný zásah. Šetření se v tomto případě nevyplácí.


Ivan Přibík