Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč se snaží snížt lidem náklady na energie
Třebíč se snaží snížt lidem náklady na energie PDF Tisk Email
Středa, 17 Duben 2013 14:19

Rok před komunálními volbami se radní probudili. Rozšiřují úřední hodiny radnice, začínají s elektronickými aukcemi zakázek, o kterých Pavel Pacal (Pro Třebíč) ještě loni tvrdil, že v Třebíči nikdy nebudou. Po vzoru Říčan přišlo i naše město s dalším pozoruhodným činem. Snaží se pomoci občanům dražbou plynu a elektrické energie. Za tuto službu prý občan nezaplatí žádné poplatky.
V Říčanech se povedlo snížit cenu o 15 % v elektrické energii a o 30 % v plynu. Má to však háček. Úspora je jen z čisté ceny komodity, která tvoří jen část ceny. Cena pevné částky za distribuci se nedá ovlivnit. U elektřiny se tedy draží 40% ceny, u plynu celých 80%. Faktická úspora je tedy mnohem menší, podle výsledku dražby se bude pohybovat někde mezi 5 a 10 % u elektřiny a 15% až 25% u plynu. Ale i to je dobré a radnici je třeba zatleskat. 

Oč jde? Jedná se o elektronickou dražbu, ve které dodavatelé přes internet snižují své nabídky a snaží se tak získat klienta. Výhodou tohoto způsobu nakupování má být průhlednost celého průběhu nákupu a navíc fakt, že dodavatelé o svého klienta férově soutěží, navzájem totiž o sobě neví. Tedy neměli by. Při elektronických aukcích už byly zaznamenány pokusy o vzájemnou dohodu. Podle nevrženého příhozu se firmy navzájem dokázaly identifikovat a v zákulisí se dohadovat. Ale pravděpodobnost takových praktik je aukcí minimalizována.

 "Síla každého klienta je v tom, jak velký objem zakázky dodavatelům na trhu nabízí. Čím větší je poptávka, tím lepší ceny samozřejmě mohou dodavatelé nabídnout,“ uvedl Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, která aukci na dodavatele v Třebíči bude zajišťovat.

Přihlásit se mohou jednotlivé domácnosti, bytová sdružení i podnikatelé. Pořádající firma pak všechny sdruží, stanoví přesné podmínky, které musejí dodavatelé dodržet, a osloví všechny dodavatele energií na trhu, aby o „balík“ domácností soutěžili v on-line elektronické aukci. 

Pro občany i podnikatele je tato služba úplně zdarma. My dospělí víme, že nic není zadarmo.
Pořadatelské firmě sice neplatí za zprostředkování e-aukce nic město ani občan, aukční poplatek však zaplatí firmě po ukončení aukce dodavatel, který e-aukci vyhraje. To je však také na úkor konečného zákazníka. Bez prostředníka by měl cenu ještě nižší.

Chtějí-li se občané či podnikatelé do e-aukce na energie zapojit, je třeba:

 -       aby podepsali smlouvu s pořadatelskou firmou eCENTRE. Tato smlouva je bezúplatná a definuje práva a povinnosti obou stran.

-       aby pořadatelské firmě předali pouze kopii smlouvy se stávajícím dodavatelem elektřiny, či zemního plynu, včetně všech případných dodatků, a dále kopii ročního vyúčtování energií a sdělení jakou formou budou za energie dodavateli platit

 

Město Třebíč bude zajišťovat sběr podkladů od občanů a podnikatelů, a to na Kontaktním místě na Městském úřadě Třebíč (přízemí, dveře č. 011c – vedle pokladny), od 29. 4. do 22. 5. 2013, každé pondělí a středu od 13.00 do 17.00 hod.

 

Pro zájemce o bližší a podrobnější informace proběhne v Národním domě setkání s občany města na dané téma – 30. 4. (úterý), 9. 5. (čtvrtek) od 17 hodin.


Jen pár kroků k úsporám…

1. krok            na kontaktním místě podepíšete smlouvu s eCENTRE a předáte potřebné podklady.

2. krok            eCENTRE sesbírá podklady od všech domácností …

3. krok            a sdruží poptávku do e-Aukční síně

4. krok            poté osloví široké portfolio dodavatelů a vyzve je k účasti v e-Aukci

5. krok            v internetové Aukční síni jsou porovnány nabídky dodavatelů – zajištěna férová soutěž

6. krok            poskytovatel služby porovná Vaše stávající ceny s cenou vzešlou z e-Aukce

7. krok            je-li cena z e-Aukce nižší, než Vaše stávající cena, eCENTRE zajistí podpis smlouvy mezi Vámi  a vítězným dodavatelem - je tak zajištěn 100% administrativní servis
8. krok            je-li cena z e-Aukce vyšší, než Vaše stávající cena, zůstává v platnosti Vaše původní smlouva – nic se nemění, nic nehradíte

František Ryneš
za využití podkladů MěÚ Třebíč

Aktualizováno Středa, 17 Duben 2013 15:52