Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Po cyklostezce z Třebíče do Dukovan
Po cyklostezce z Třebíče do Dukovan PDF Tisk Email
Pondělí, 23 Listopad 2009 09:02

Ve spolupráci Města Třebíč a Skupiny ČEZ se připravuje 27 km dlouhá cyklostezka z Třebíče přes Kožichovice, Slavičky, Třebenice, Valeč, Dalešice a Slavětice kolem Jaderné elektrárny Dukovany až do obce Dukovany. Cyklostezka povede souběžně se stávajícími komunikacemi nebo bude využívat méně frekventované vedlejší silnice.

 Bude sloužit pro bezpečnou dopravu obyvatel mezi obcemi, ale také turistům zlepší dostupnost Dalešické přehrady, kde je již značena řada cyklostras a dalších turistických cílů. Vzhledem k profilu trasy bude stezka vhodná i pro in-line bruslaře. Plánována je tři metry široká obousměrná trasa pro cyklisty, většinou souběžná s okolní komunikací. Počítá se s vybudováním několika odpočívek, informačních tabulí i vysazením zeleně kolem cyklostezky.

„Na myšlenku vybudovat novou cyklostezku nás přivedli sami cyklisté, kteří přijíždějí do oblasti Dalešické přehrady. V okolí je již vyznačeno mnoho kilometrů turistických cyklostezek. Problém ale je dostat se do této oblasti kvůli silnému provozu na komunikacích směrem od všech větších měst. Bohužel došlo také k dopravním nehodám, i s tragickými následky. Přitom terén je pro cyklistiku ideální, “ vysvětluje Kristýna Vohlídková z oddělení komunikace JE Dukovany.

 V současné době je vypracována vyhledávací studie, návrh trasy ale nemusí být ještě definitivní. Jak je v České republice při podobných projektech obvyklé, bude třeba vyřešit vlastnické vztahy k pozemkům, po kterých by měla cyklostezka vést. „Věříme, že se podaří s majiteli pozemků dohodnout k oboustranné spokojenosti, aby nebylo navržený projekt nutné měnit. Tím by částečně ztratil svůj smysl. Navržená trasa je totiž téměř přímou spojnicí mezi Třebíčí a obcí Dukovany a tím pádem by byla nejvýhodnější i z ekonomického hlediska,“ upozorňuje Bedřich Mozor, vedoucí oddělení územního rozvoje MěÚ Třebíč.

Budování navržené cyklostezky je plánováno po pěti etapách. Odhadované náklady činí 111 mil. Kč. Objednatelem studie bylo Město Třebíč. Pro realizaci dalších kroků se předpokládá založení svazku obcí, které leží na trase cyklostezky.

Petr Spilka

Aktualizováno Úterý, 01 Prosinec 2009 09:04