Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Poslední rozloučení s historikem
Poslední rozloučení s historikem PDF Tisk Email
Středa, 03 Duben 2013 06:44

Ve čtvrtek ve 13 hodin se naposledy rozloučíme s historikem Jiřím Jourou. Zemřel ve čtvrtek 28. března v požehnaném věku 82 let. Jeho zdravotní problémy nastaly již na podzim. Nyní se mu stal osudným zápal plic.

Po nedávno zesnulém Františku Veselém je Jiří Joura dalším z třebíčských historiků, kteří nás opustili. V obou případech je ztráta jen těžko nahraditelná.

I když Jiří Joura nebyl rodilým Třebíčanem, narodil se v Koutech, prožil v našem městě prakticky celý život. Vystudoval zde střední pletařskou školu a celý pracovní úsek života byl technikem pletaček v Unipletu. Amatérsky se zabýval historií. Proslulá je jeho sbírka starých fotografií, často znázorňujících zaniklé části města.

Uveřejňoval své články ve všech podobách kulturního zpravodaje i v okresním tisku. V dobách normalizace působil v Socialistické akademii ČSSR, byl členem KSČ.

Jiří Joura napsal několik knih s tématikou historie Třebíče. Poslední z nich už se však kvůli nemoci nedočkala svého předvánočního křtu.

Jiří Joura byl deset let až do roku 2006 kronikářem města. Jeho zásluhy byly o rok později oceněny čestným občanstvím města Třebíče.

František Ryneš