Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy ZONA 2013 v EDU dnes úspěšně
ZONA 2013 v EDU dnes úspěšně PDF Tisk Email
Úterý, 26 Březen 2013 15:23

Dnes začalo třídenní cvičení  ZONA 2013 simulací havárie 2. bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Nepříznivé klimatické podmínky cvičně postihnou celou JE Dukovany a na 2.výrobním bloku způsobí sekvenci na sebe navazujících cvičných poruch.

Cvičná ztráta el. napájení bloků JE Dukovany (linky 400 kV a 110 kV),  a cvičná postupná ztráta všech tří havarijních dieselgenerátorů  vede k tzv. BlackOut 2. bloku (2. blok elektrárny bez zdrojů střídavého napětí).
Nepříznivé klimatické podmínky způsobí simulovanou destrukci střechy strojovny na 2.bloku a poškození parního potrubí s únikem páry. Ještě se přidá simulované prasknutí trubek jednoho z parogenerátorů, které oddělují  od sebe radioaktivní primární a čistý sekundární okruh. Následuje simulovaný  průnik radioaktivního chladiva primárního okruhu do okruhu sekundárního, který vede k úniku radioaktivity na střechu strojovny a postupně do okolí elektrárny.

Toto je velmi stručný scénář cvičných událostí v Jaderné elektrárně Dukovany, který odstartoval dnes 26. března v ranních hodinách celostátní cvičení Zona 2013 (poslední obdobné cvičení bylo v roce 2008 – Zona 2008).

JE Dukovany si dnes v rámci Zona 2013 procvičila  svolání krizového štábu elektrárny,  který podle vývoje situace v  8.55  nechal cvičně spustit varovné sirény v elektrárně.  Spuštění sirén je v elektrárně pokynem k ukrytí veškerého personálu, dodavatelů a návštěv. Cvičně ukrytí pracovníci  byly poté (mezi 9:55-11.00) v ochranných oblecích z krytů odvezeni evakuačními autobusy ze střeženého areálu (za bránu elektrárny).  Tím pro většinu zaměstnanců dnešní cvičení v JE Dukovany v 11:00 hod skončilo. 

Dále cvičí v elektrárně pouze osádka trenažeru elektrárny Dukovany, která představuje činnosti obsluhy cvičně havarovaného 2. bloku a také Technické podpůrné středisko a  krizový štáb elektrárny, kteří rozehrávají cvičnou situaci pro navazující složky integrovaného záchranného systému ČR,  policie a armády ČR.

V průběhu prvního dne cvičení se zapojilo cca 800 zaměstnanců z JE Dukovany.  V dalších dnech se v terénu  okolí elektrárny budou pohybovat cvičné mobilní  radiační monitorovací skupiny ČEZ a létat cvičný monitorovací vrtulník.   Je možné, že dojde k  dočasným cvičným uzávěrám některých malých úseků silnic.

Celé celostátní cvičení ZONA 2013 bude ukončeno ve čtvrtek 28.3.2013 v 12:00.

Petr Spilka