Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy ZUŠ Hrotovice má vlastní varhany
ZUŠ Hrotovice má vlastní varhany PDF Tisk Email
Pondělí, 18 Březen 2013 06:58

Studenti ZUŠ Hrotovice už mají jistotu, že mohou pokračovat ve výuce na chrámové varhany. Donedávna to byl totiž nástroj pouze zapůjčený. Škola se dlouhodobě snažila varhany odkoupit, ale nezůstávaly na ně finanční prostředky. Nedaleká elektrárna Dukovany, elektrárna Skupiny ČEZ pomohla s tímto problémem a na nákup varhan věnovala 150 tisíc korun. Další prostředky poskytlo město z výtěžku čtyř adventních koncertů, které se konaly v závěru loňského roku. Přispěje také Kraj Vysočina. Varhany mají hodnotu milión korun, jeho vlastník a „strůjce“ Ing. Václav Šlajs z Plzně, který je sestrojil v roce 2005, je odprodá za 300 tisíc korun.

 

Varhanní koncert, který děkoval dárcům se uskutečnil ve čtvrtek 14. března 2013 v malém sále ZUŠ. Vystoupila profesorka Janáčkovy akademie múzických umění Barbara Marie Willi. S ní účinkovali studenti a Smíšený pěvecký sbor ZUŠ.

„Hru na královský nástroj, jak bývají klasické chrámové varhany často nazývány, má možnost vyučovat jen málokterá základní umělecká škola. Jsme rádi, že jsme mohli využít cenově velmi výhodné nabídky a umožnit tak našim žákům přístup ke studiu tohoto exkluzivního nástroje.

Dík za možnost pořízení varhan patří především Skupině ČEZ, ale rovněž vedení města Hrotovice, které rozhodlo, že výtěžky loňských čtyř adventních koncertů a letošních Hudebních slavností budou také použity na nákup varhan,“ sděluje PhDr. František Malý, ředitel ZUŠ Hrotovice.

 

František Malý, Petr Spilka

Aktualizováno Pondělí, 18 Březen 2013 07:09