Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy ZÁMEK OSLAVÍ NAROZENINY. MOŽNÁ POSLEDNÍ.
ZÁMEK OSLAVÍ NAROZENINY. MOŽNÁ POSLEDNÍ. PDF Tisk Email
Sobota, 16 Březen 2013 18:29

Zařízení, které v Třebíči devatenáct let pracuje s dětmi a mládeží ohroženými rizikovým chováním, oslaví 22. 3. 2013 své narozeniny. Celá akce začne v 17:00 v prostorách nízkoprahového klubu BARÁK na Mládežnické ulici a jejím cílem je seznámit zástupce z řad veřejnosti s jeho činností. Od dubna je přitom další existence zařízení nejistá – dvěma projektům chybí finanční dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí. Stejná situace postihla další obdobná zařízení po celé Vysočině.

 

 

KLUB ZÁMEK – centrum prevence Třebíč, který zřizuje Oblastní charita Třebíč, provozuje tři projekty: PRIMÁRNÍ PREVENCI, STREETWORK a BARÁK nízkoprahový klub.

Celkem devět pracovníků se jejich prostřednictvím téměř denně dotýká osudů a příběhů desítek dětí a mladých, kteří procházejí nelehkým obdobím na cestě k dospělosti. Starosti s rodiči, školou, kamarády či citlivá témata, která nemohou nebo nechtějí mladí sami řešit, přinášejí do nízkoprahového klubu.

Kluky a holky posedávající a kouřící na lavičkách, kterých se kolemjdoucí mohou bát, oslovují sympatické terénní pracovnice a informují je o rizicích užívání marihuany či je seznamují s vyhláškou města. 

Skupina žáků na základní škole se učí pod vedením zkušených lektorek umění říci „NE“ nabídkám, které je mohou ohrožovat, což není právě lehké ani pro leckterého dospělého. To je jen malá ochutnávka z toho, jak se na Zámku pracuje.

„Stále je naděje, že tyto služby udržíme“ říká vedoucí zařízení Jarmila Liščáková. „Aktuálně například jednáme o přidělení dotací z rozpočtu Kraje Vysočina. Několik let nás v naší činnosti podporuje i město Třebíč, které je, co se týče sociální politiky, velmi osvícené. Přesto je třeba počítat i s tím, že budeme muset služby omezovat“. Kdo by v Třebíči mohl nahradit takto specificky nastavené služby, Liščáková neví. „Například v nízkoprahovém klubu na děti působíme nepřímo už jen tím, že se musí naučit akceptovat pravidla zařízení, což není pro každé z nich jednoduchá záležitost - s tím my ale počítáme a umíme pracovat. Celospolečensky má tohle působení nezanedbatelný dopad“ uzavírá.

 

Marie Paločková