Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy EDU: Cvičení ZÓNA 2013
EDU: Cvičení ZÓNA 2013 PDF Tisk Email
Pátek, 15 Březen 2013 07:58

Téměř čtyři stovky hasičů, policistů, záchranářů, vojáků a dalších lidí se koncem března  od 26.3. do 28.3. zúčastní plánovaného cvičení ZÓNA 2013 v okolí Jaderné elektrárny Dukovany. Simulovaná radiační havárie v dukovanské elektrárně procvičí ochranná opatření a součinnost jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. V rámci cvičení se dopoledne 26.3. cvičně rozezní i poplachové sirény.

Třídenní cvičení začne v Jaderné elektrárně Dukovany v úterý 26. března v ranních hodinách vyhlášením mimořádné události s fiktivním únikem radioaktivních látek.

V průběhu prvního dne cvičení budou v areálu elektrárny i v rámci zóny havarijního plánování spuštěny výstražné sirény (cvičným táhlým tónem 140s - dopoledne 26.3.), v dalších dnech se v terénu  okolí elektrárny budou pohybovat cvičné mobilní  radiační monitorovací skupiny a létat cvičný monitorovací vrtulník.   Je možné že dojde k  dočasným cvičným uzávěrám některých úseků silnic.

Do řešení simulované situace budou kromě Havarijního štábu Jaderné elektrárny Dukovany zapojeny i havarijní štáby elektrárny Temelín, vybraných klasických elektráren a Havarijní štáb ČEZ, a.s. Nedílnou součástí bude i procvičení součinnosti hasičských záchranných sborů obou krajů, na jejichž území se dukovanská elektrárna nachází, krizových štábů krajů, dotčených obcí a složek integrovaného záchranného systému. Přítomni také budou zástupci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Cvičení ZONA 2013 bude ukončeno ve čtvrtek 28.3.2013 v 12:00.

Pravděpodobnost havárie v Jaderné elektrárně Dukovany, při níž by unikly radioaktivní látky do životního prostředí, je  existujícími bezpečnostními systémy a bezpečným způsobem provozování a kontrol minimalizovaná. Přesto se podle zákona musí součinnostní cvičení pravidelně opakovat. Zatím největší cvičení tohoto rozsahu se na Vysočině uskutečnilo v roce 2008.

 

Petr Spilka

Aktualizováno Pátek, 15 Březen 2013 08:04