Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Záchranka na Třebíčsku získá nové přístroje
Záchranka na Třebíčsku získá nové přístroje PDF Tisk Email
Pátek, 08 Březen 2013 09:54

Přístroje pro nepřímou masáž srdce výrazně zkvalitňují resuscitaci pacientů se srdeční zástavou, a zvyšují tak jejich šanci na záchranu života. Přestože nejsou povinnou součástí sanitky a jsou finančně nákladné, usiluje Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina o jejich pořízení do co největšího počtu svých zásahových vozidel. Díky příspěvku 500 tisíc korun od Nadace ČEZ teď třebíčská záchranka vybaví zmíněným zařízením posádky v Jemnici a Velké Bíteši.
O podpoře projektu rozhodli svými hlasy obyvatelé Vysočiny a jižní Moravy ve veřejné anketě Vaše volba pořádané Skupinou ČEZ.

Použitím přístroje pro nepřímou masáž srdce se zvyšuje pravděpodobnost obnovení vlastní srdeční činnosti nemocného. Záchranáři s využitím zařízení totiž zajistí u kriticky ohroženého pacienta nepřerušované a stejně silné stlačování hrudní kosti s neměnnou přiměřenou frekvencí tak dlouho, jak je potřeba.

„Přístroj šetří „ruce“ jednoho člena posádky pro další činnosti, které s oživováním pacienta souvisí. Resuscitace navíc mnohdy trvá půl hodiny i déle a na rozdíl od živého zachránce je tento přístroj prakticky neunavitelný,“ říká primář oblastního střediska ZZS Třebíč MUDr. Michal Kříž.

 „Lékařská technika jde stále dopředu. Abychom našim pacientům poskytli tu nejlepší péči, musíme se těmto trendům přizpůsobit,“ doplňuje MUDr. Kříž a dodává: „Velmi si vážím toho, že se naši spoluobčané rozhodli v anketě ČEZ Vaše volba podpořit právě náš projekt. Díky lidem teď můžeme koupit nové přístroje, které třeba jednou pomohou zachránit život i některému z hlasujících.“

V minulém roce se obyvatelé Vysočiny a Jihomoravského kraje hlasující ve Vaší volbě rozhodli podpořit třebíčskou Léčebnu dlouhodobě nemocných. Díky příspěvku Nadace ČEZ ve výši
500 000 Kč je zdejší pobyt pro pacienty s chronickým onemocněním, po operacích či úrazech mnohem příjemnější. Léčebna nakoupila moderní polohovatelná lůžka, hrady, držáky na infuze, noční stolky či zábrany proti pádu z postele. V celé republice se takto každoročně rozděluje celkem 3 500 000 Kč.  

 

Jana Štefánková