Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Měřili ulice georadarem
Měřili ulice georadarem PDF Tisk Email
Středa, 06 Únor 2013 16:09

Zajímavý přístroj podobný běžné sekačce na trávu mohli vidět ve středu 6. února chodci v Třebíči. Pracovník specializované firmy zjišťoval pro radnici pomocí georadaru, jak vypadá podzemí některých ulic v historickém centru města. Odbor dopravy se rozhodl prozkoumat, co by se mohlo skrývat pod povrchem komunikací.

Jako první přišlo na řadu Martinské náměstí, následně ulice Hasskova a Bedřicha Václavka. Je totiž pravděpodobné, že v místech, kde dlouhodobě dochází k prosedání obrubníků, existují podzemní dutiny. Pokud měření existenci takových prostor prokáže, chce se radnice zaměřit na jejich dlouhodobé sledování. Touto metodou lze odhalit i vznikající kaverny v blízkosti dešťové a splaškové kanalizace či vodovodů. Radarem jsou vidět inženýrské sítě, vrstvy jílu, skály, výkopy i jakékoli zásahy do terénu. I takové, které proběhly před stovkami let.

„Pouze u jednoho z domů máme podezření na nějaký klenutý prostor, který by mohl zasahovat pod chodník a vozovku. U kostela svatého Martina jsou zřejmě patrné některé staré hroby a dutiny,“ prozradil vedoucí odboru dopravy Aleš Kratina. Výsledky průzkumu budou podle jeho slov zaneseny do digitálního pasportu místních komunikací. Aktualizace tohoto elektronického dokumentu stále probíhá a je nutné zmapovat, co se pod ulicemi nachází.

Georadar vysílá do země vlny a přijímá jejich zpětný odraz. Naměřená data se ihned převádí na obrazovku, ze které je pak patrná struktura materiálů pod místem sledování. Jedná se o nedestruktivní měřicí metodu. Měření se provádí většinou z povrchu země. Dosah přístroje je do hloubky pěti metrů.

Ivan Přibík