Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Falešný soucit s bohatou firmou
Falešný soucit s bohatou firmou PDF Tisk Email
Úterý, 05 Únor 2013 00:00

Zastupitelstvo odpustilo společnosti TEDOM a.s. smluvní pokutu půl miliónu korun. Proč? Vezměme to po pořádku.
Na základě rozhodnutí zastupitelstva města byla v březnu 2008 uzavřena kupní smlouva mezi městem Třebíčí  a firmou TEDOM s. r. o. na prodej pozemků v průmyslové zóně Hrotovická. Podepsal ji za město Třebíč tehdejší starosta Ivo Uher (ODS), dnes manažer právě společnosti TEDOM. Zasíťované pozemky koupila za zlomek tržní ceny, za splnění závazné podmínky, zřízení nových pracovních míst, jejichž počet měl růst a měl se udržet po dobu 5 let. Pokud závazek nebude splněn, může město Třebíč vyúčtovat TEDOMu smluvní pokutu. 

Z počátku TEDOM své závazky jakž takž plnil, i když za cenu přesunu části výroby kogeneračních jednotek z Jablonce do Třebíče. V roce 2011 se však závazek opět splnit nepodařilo. Zastupitelstvo města překvapivě rozhodlo nevyúčtovat smluvní pokutu 100.000 korun. Ani v minulém roce, kdy měla firma zaměstnat dalších 40 osob, se to nepodařilo. V kupní smlouvě je uvedeno, že město Třebíč za nesplnění závazku může vyúčtovat firmě TEDOM smluvní pokutu ve výši 500.000 Kč. Dnes by měla již vytvořit podle smlouvy dokonce zhruba 250 míst!
Firma TEDOM ve svém areálu vyráběla autobusy. Podnikatelský záměr však byl chybný. Nebyl odbyt, protože TEDOM nemá odpovídající servis. Vyrobilo se pár desítek kusů, na jejich montáž firma nezřídila pracovní místa jak měla, ale přijala brigádníky na dobu několika měsíců. Hřebíkem do rakve pak byl požár autobusu cestou k zákazníkovi do zahraničí. Výroba autobusů byla v lednu minulého roku zastavena.
Na podnikovém webu společnosti TEDOM čteme: "Dovolujeme si oznámit, že společnost TEDOM ukončila k 10. lednu 2012 výrobu autobusů. K tomuto rozhodnutí jsme dospěli na základě neuspokojivých ekonomických výsledků divize Autobusy v posledních 3 letech. Děje se tak zároveň v době, kdy naše divize Kogenerace zažívá růst poptávky po kogeneračních jednotkách. Chceme se proto nadále soustředit především na tento segment našeho výrobkového portfolia a k uspokojení zvýšené poptávky po kogeneraci využít i prostory výrobního závodu divize Autobusy."
Ani slovo o krizi. Ba právě naopak. Firma TEDOM má roční obrat téměř půl druhé miliardy korun a zisk po zdanění se pohybuje ve stamiliónech. Pokuta půl miliónu by ji tedy rozhodně nezlikvidovala. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) se na zastupitelstvu snažil argumentovat hospodářskou krizí, za kterou prý nemůže být TEDOM trestán. Víme již, že skutečnost je jiná. Přesto TEDOM požádal město Třebíč o prominutí uvedené pokuty s tím, že díky probíhající krizi utrpěl škodu v řádech desítek miliónů korun. Argumentace je to poněkud lichá. Na koupi pozemků totiž pořádně vydělal. I kdyby zaplatil smluvní pokutu, zůstanou mu rozsáhlé pozemky za cenu hluboko pod tržní úrovní.
V této souvislosti není bez zajímavosti, že obdobná smluvní pokuta byla odpuštěna i společnosti S.O.K., které se rovněž nevede zle, což je pro Třebíč dobře. A bez zajímavosti není ani fakt, že obě společnosti mají v zastupitelstvu firemní manažery.

František Ryneš

 

Aktualizováno Úterý, 05 Únor 2013 08:24