Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Zlaté časy ČSAD Třebíč
Zlaté časy ČSAD Třebíč PDF Tisk Email
Pátek, 25 Leden 2013 00:00

Radnice získala v závěru loňského roku unikátní dokument. Se zájmem zpracovaná fotografická kronika zachycuje poválečnou historii autobusové a nákladní dopravy v Třebíči.

Kroniku o několika desítkách stran vytvořil řidič Milan Ošmera. Nese název „Zlaté časy ČSAD Třebíč“ a podtitul „Jen pro pamětníky…“. Nadšence potěší snímky z historie podniku ČSAD. Seznámit se lze s vozovým parkem od padesátých do devadesátých let minulého století. K vidění jsou snímky starých typů značek Praga, Tatra nebo Škoda, ale i dnes již téměř zapomenutých značek jako Borgward, Bucegi nebo Csepel. Nejmladší třebíčská generace už asi ani netuší, že autobusové nádraží se původně nacházelo na Gottwaldově náměstí, potom na Prasečím plácku.

Cenná je v kronice také kopie titulní stránky dobového časopisu Tep Boroviny, kde je otištěna zpráva o zahájení provozu městské dopravy v Třebíči 1. prosince 1954.
Milan Ošmera zapůjčil originál své kroniky odboru dopravy městského úřadu. Radnice dokument oskenovala a elektronickou kopii vyvěsila v PDF formátu na webovou stránku www.doprava-trebic.cz v odkazu Historie MHD / Zlaté časy ČSAD Třebíč. Papírová kopie pak bude přiložena ke kronice města Třebíče ročníku 2012 a uložena ve Státním okresním archívu.
Ivan Přibík