Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ukazovali záchranu při prolomení ledu
Ukazovali záchranu při prolomení ledu PDF Tisk Email
Čtvrtek, 24 Leden 2013 07:38

Netradiční osvětovou akci předvedli studentům v rámci Zdravého města členové Klubu ledních medvědů z Třebíče. Otužilci ukazovali ve středu 23. ledna na zamrzlé řece Jihlavě, jak se v případě prolomení ledu může bruslař vyškrábat z vody zpátky na povrch.
Přihodit se to může nejen sportovcům ale i komukoli jinému, kde v zimě vkročí na zamrzlou vodní plochu. Pod nohami to křupne a člověk se rázem koupe po pás nebo po bradu ve studené vodě. Dostat se zpátky na led je prakticky možné pouze pomocí hřebů. Právě takové ukázal v praxi u Podklášterského mostu předák Klubu ledních medvědů Zdeněk Mikoláš. Použil k tomu bodce vlastní výroby. Žáci Základní školy Benešova a studenti Hotelové školy se dozvěděli, že ve Skandinávii patří bodce ke zcela běžné bezpečnostní výbavě každého člověka, který se pohybuje po ledě. I v Česku už je možné si je pořídit ve specializovaných prodejnách sportovních potřeb.
Na akci otužilců se přišel podívat také třebíčský místostarosta Milan Zeibert. „Kdysi jsme po řece jezdili až k Sokolí. Nejen na bruslích, i na běžkách. Dneska bych se do toho ale už asi nepouštěl, radši bych šel po břehu,“ řekl s úsměvem.

Ivan Přibík

Aktualizováno Čtvrtek, 24 Leden 2013 07:51