Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Petice za Nobelovu cenu míru
Petice za Nobelovu cenu míru PDF Tisk Email
Úterý, 22 Leden 2013 17:28

Na výzvu studentů Gymnázia Open Gate v Říčanech u Prahy podpořila třebíčská radnice petici za opětovnou nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír. Petiční archy mohou lidé podepsat v budově městského úřadu.

Sir Nicholas Winton v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z území okupovaného nacistickým Německem. Pod neustálou hrozbou ze strany gestapa zorganizoval vlakové transporty potomků ohrožených oblastí do válkou nezasažené Velké Británie, kde pro ně nalezl nové domovy a umožnil jim začít nový, bezpečný život. O svém činu se po léta nezmínil ani svým nejbližším a nebýt jeho ženy, která jednoho dne náhodou narazila na záznamy o celé akci, zůstal by tento hrdinský a nanejvýš humánní skutek navždy skryt očím veřejnosti i zachráněných dětí.

 

Studenty Gymnázia Open Gate motivovala především beseda se dvěma dámami patřícími mezi někdejší „Wintonovy děti“, jež se konala na jejich škole. Byla pro ně natolik silným emocionálním zážitkem, že se rozhodli navázat na předchozí aktivity, které se pokoušely o totéž. Cílem studentské iniciativy je nejen nominace na udělení Nobelovy ceny míru, ale též zvýšení povědomí o příběhu tohoto statečného muže, právem nazývaného „britským Oskarem Schindlerem“.

„Petiční archy za opětovnou nominaci sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír je možné podepisovat v informační kanceláři u vstupu do radnice na Karlově náměstí,“ vybídl občany místostarosta Milan Zeibert.

Ivan Přibík