Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Chrání životní prostředí podle norem
Chrání životní prostředí podle norem PDF Tisk Email
Pondělí, 17 Prosinec 2012 00:00

Dukovany i Temelín naplňují požadavky mezinárodní normy ISO 14001:2004 v oblasti ochrany životního prostředí. Takový je výsledek ekologického auditu, který v tomto týdnu provedla na českých jaderných elektrárnách mezinárodní auditorská společnost Det Norske Veritas.

Temelín i Dukovany hodnotí auditoři pravidelně každý rok. Pokaždé se podrobně zaměřují na určité téma. Během kontroly nahlíželi do dokumentace, pokládali otázky zaměstnancům a navštívili různé části elektrárny. Například na dieselgenerátorových stanicích hodnotili úroveň jejich zajištění proti úniku ropných látek do životního prostředí. Jejich pozornosti neunikly ani objekty mimo areál elektrárny.

Kontrolovali také systém záchytu a likvidace škodlivých látek v případě, že by se tyto látky dostaly do dešťové kanalizace. „I na takové případy je elektrárna připravena,“ řekl Vlastimil Pejčoch z mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas a současně dodal: „I přes vysoký standard ochrany životního prostředí, který může být vzorem pro jiná průmyslová odvětví, je u obou elektráren patrná snaha se v této oblasti neustále zlepšovat. Výsledkem je neustálá minimalizace vlivu provozu na životní prostředí.“

 

Det Norske Veritas

Je jednou z vedoucích certifikačních společností ve světě, která byla založena v roce 1864. V České republice působí od roku 1991.

Pracuje v ní kolem 7.500 zaměstnanců prostřednictvím 300 kanceláří ve 100 zemích světa.

Mezi její klienty patří Ford, Opel, General Motors, British Petroleum, atd.

V České republice jsou to kromě společnosti ČEZ například Plzeňský Prazdroj, Zentiva a.s. Praha, Deloitte and Touche, Škoda Electric, EVI Vítkovice a další., Škoda JS


Petr Spilka