Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Heřman a spol. versus lid Třebíče
Heřman a spol. versus lid Třebíče PDF Tisk Email
Pátek, 14 Prosinec 2012 09:41

Vedení Třebíče chtělo původně občanům zvýšit cenu za svoz odpadu o více než 48%. O tom jsme již psali. Nová cena 732 korun za rok by byla nejdražší na Vysočině. Díky sdělovacím prostředkům a následnému odporu občanů rada města hodila zpátečku. V novém návrhu, který předložila včera zastupitelům, byla cena za svoz odpadů od původního návrhu o 84 korun nižší, tedy 648 korun. Těch 156 korun je nárůst téměř o třetinu.

O zvýšení se strhl ostrý boj mezi koalicí a opozicí. Socialista Vašíček navrhl navýšení o 55 korun jako kompromis. Jeho stranický kolega Radim Švejda šel ještě dál. Navrhl poplatek nezvýšit.

Na to reagoval téměř nepříčetně první místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč). Navýšení, navržené radou, prý představuje pro čtyřčlennou rodinu „jen“ korunu šedesát denně. „To je cena rohlíku,“ argumentoval scestně. Navíc prý to není o 32 procent. Tím přiznal, že bývalý učitel nemusí zvládat látku nižšího stupně, počítat procenta.

Exaktní rozbor protilidového opatření přednesl Jaromír Barák (HZNR!).

Zdůraznil, že pro příjem do městské kasy nebude zvýšení o celkem pět a půl miliónu významné. Ale postihne to všechny občany. „Proč chcete na občany města přenášet všechny náklady? Nechme to tak, jak to je! Nedrážděme lidi. Město to unese, když upustíme od nesmyslných investic typu zbytečný kruhový objezd, megalomanská Laguna nebo Dům dětí v BOPO a nebudeme dotacemi podporovat soukromé společnosti,“ prohlásil se zjevnou narážkou na společnost TTS Richarda Horkého.

K jeho argumentaci se přidala komunistka Julie Dolejší. Připomněla, že Pavel Heřman (HZNR!) na minulém zastupitelstvu lhal, když tvrdil, že rada města ještě cenu za popelnice neprojednala. Heřman však po vzoru recidivistů z galerky zatloukal dál, i když se to již dávno provalilo. Paní redaktorka MF Dnes Hana Jakubcová podle něho na té tiskové konferenci nebyla! „Jak tedy k té ceně přišla?“ Další lež jako věž. Na místě ho usvědčil exstarosta Ivo Uher (ODS). „Mám k dispozici mail, který redaktorce poslal tiskový mluvčí Ivan Přibík,“ řekl.

Lidovec Bohumil Bobek se také pokusil o kompromis. Navrhl možnost svozu popelnic v delších intervalech za nižší cenu a ihned vyhlásit výběrové řízení na svozovou firmu. To by ovšem úsporu nepřineslo.
Marie Černá (TMD) si v této chvíli přizvala na pomoc Vladimíra Měrku, starostu Náměště a jednatele svazku obcí. Jenomže jí tah nevyšel. Měrka totiž nelhal když potvrdil, že „skládkovací“ svazek obcí ani svozová firma Esko-T nemají vyšší náklady. Tedy ani Třebíč nemusí zvýšit cenu z tohoto důvodu.

A pak vybuchla bomba. Na dotaz opozice starosta Měrka potvrdil, že Náměšť, jako mnohé další obce, od příštího roku nechává původní cenu.

Pak dal Heřman hlasovat. Přítomní se domnívali, že projde některý z kompromisních návrhů. Nejdříve se hlasovalo o návrhu cenu nezvýšit. Jenže 13 hlasů všech členů opozice nestačilo. Ani návrh na zdražení o 55 korun díky koalici Pro Třebíč, Třebíč můj domov, části Heřman zpátky na radnici, Věcí veřejných a Sdružení Břehy neprošel. Naopak prošel návrh rady na zdražení o třetinu, ze 492 korun na 648. Koalice brutálně převálcovala opozici, hájící zájmy občanů.

I když už byl návrh schválen, vraceli se k němu zastupitelé i později. Tak například veterinární lékařka Jolana Smolová (HZNR!), která je známa vysokými cenami za ošetřování čtyřnohých miláčků třebíčské smetánky, se nechala slyšet, že zvýšení o 60 korun měsíčně nezabije ani starou babičku. A vrhla obdivný pohled na starostu. Ten ovšem pochopil nejapnost vyjádření své dlouholeté příznivkyně a zabránil jí v dalších hloupých prohlášeních slovy, že bod byl již schválen.

Zastupitel KSČM Zahrádka byl svědkem, jak babička v lékárně (že by U Černíků?) neměla dost peněz na doplatek za léky. A tak jí prý chybějící dvě stovky věnoval.

Na úplný závěr jednání, kdy starosta zval zastupitele na malou vánoční oslavu na radnici, se ujala slova Julie Dolejší. „Vážení kolegové, přeji vám radostné vánoce. Občanům už jsme popřáli. Poprvé na vánoční oslavu nepůjdu, nemohu se přenést přes to, co se zde dnes stalo“. Připojil se k ní Vladimír Malý. Klub ČSSD se také na protest nezúčastní. Pak starosta pozval vyšší úředníky.

Také mnohé další body zastupitelstva byly zajímavé. Budeme se jim věnovat příště.

František Ryneš