Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Adventní trhy v elektrárnách
Adventní trhy v elektrárnách PDF Tisk Email
Sobota, 08 Prosinec 2012 00:00

Ve dnech 4. - 5. prosince proběhly v elektrárnách a pobočkách Skupiny ČEZ vánoční trhy chráněných dílen. Dílny představily své výrobky zatím na dvaceti stáncích v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany, v Ostravě, Hodoníně a také v Praze. V regionech trhy proběhnou celkem na dvanácti místech.

Energetici podpořili neziskové organizace poprvé minulý rok, kdy se na pomoc chráněným dílnám zaměřila celofiremní sbírka Plníme přání. Letos tradice pokračuje. Trhy se konaly již o Velikonocích a nyní mají zaměstnanci opět možnost pořídit svým blízkým milé dárky přímo v práci.

V areálu Jaderné elektrárny Dukovany byly 4. – 5. prosince k zakoupení výrobky klientů zařízení Úsměv Třebíč, Barevný svět z Třebíče, Vrátka z Třebíče, Sociální družstvo Znojmo, Circle of Life z Koněšína, Denní rehabilitační stacionář pro tělesně a mentálně postižené děti Třebíč a Diakonie ČCE – středisko Myslibořice. „Zaměstnanci a handicapovaní klienti našich spřátelených dílen si u nás mohou vyzkoušet přímý prodej. Setkávají se s lidmi, kteří nakupují s radostí a chtějí jim touto cestou pomoci,“ vysvětluje Kristýna Schwarzová z odd. komunikace dukovanské elektrárny a organizátorka adventních trhů.

 

Chráněné dílny nabízely vánoční ozdoby, bylinné pytlíčky, keramiku, textilní výrobky, vonné svíčky, dřevěné hračky či vánoční cukroví. Různé dárky a drobnosti do domácnosti nakoupily stovky zájemců. Trhy v elektrárnách jsou skvělou příležitost představit činnost chráněných dílen. V Dukovanech projde zhruba patnáct set lidí a každý se může zastavit, popovídat a zakoupit nějakou drobnost. Klienti tak mají krásný pocit sounáležitosti a vidí, že jsou potřební.

„V elektrárně prodáváme rádi. Uživatelé našeho stacionáře mají k dispozici tři dílny. Zde v rámci odpoledních zájmových kroužků vznikají výrobky, které prodáváme. Chlapci pracují v dřevodílně. Tam jim pomáhá František Věžník, řezbář a pod jeho vedením vznikají všechny dřevěné výrobky. Děvčata malují na hedvábí, pracují s hlínou, pletou ratanové košíky a zvonečky a zdobí svíčky.. Nejraději malují na hedvábí a trička své vlastní motivy a představy. Na vánočním trhu v Okříškách mi udělala velkou radost maminka, která řekla svým dětem u našeho stánku: tady si něco koupíme, to dělaly nemocné děti. A stejně to vnímám i v Dukovanech,“ uvedla Jana Vaníčková z Denního rehabilitačního stacionáře pro tělesně a mentálně postižené děti v Třebíči.

„Po celé dny jsme se setkávali s ochotnými a milými lidmi. Překvapil nás i zájem o naše výrobky z řad zaměstnanců EDU. Naši klienti nejsou žádní profesionálové a jejich schopnosti jsou vlivem jejich nemoci a stáří značně omezené, takže některé jejich výrobky nejsou úplně dokonalé. Proto jsme rádi, že snad udělají alespoň někomu radost. Tržby předčily naše očekávání,“ uvedla Blanka Veselská, koordinátora dobrovolníků z Diakonie ČCE – střediska v Myslibořicích.

Zaměstnanci Jaderné elektrárny Dukovany zakoupili od zaměstnanců a klientů chráněných dílen z Vysočiny a jižní Moravy výrobky za 45 640 Kč.

 

Petr  Spilka