Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Velmi užitečná přednáška nejen pro rodiče
Velmi užitečná přednáška nejen pro rodiče PDF Tisk Email
Sobota, 24 Listopad 2012 08:01

Česká křesťanská akademie - místní pobočka Třebíč a  Katolické gymnázium Třebíč pořádají přednášku na téma: Facebook – dobro nebo zlo? Dvě tváře internetu. Psychologie obětí a pachatelů internetové kriminality. Přednáška se koná 3. prosince 2012 v aule Katolického gymnázia

Přednášející: PhDr. Lenka Hulanová, autorka knihy Internetová kriminalita páchaná na dětech

Těžištěm její práce je „krizová intervence on-line“, kdy je člověku v nelehké životní situaci poskytována pomoc prostřednictvím elektronických médií, jako je e-mail, chat a skype.

Sociální sítě, chytré mobily jsou už dávnou realitou. Nelze však říci, že by tato realita byla vždy růžová. Podobně jako mnohé jiné věci, se kterými se setkáváme, mají dvě tváře. V této přednášce budeme mluvit o té temnější.

 

Kyberprostor vnáší do lidské komunikace některé momenty, které činí jeho uživatele zvlášť zranitelným. Kyberprostor mění nejen vnímání ostatních, ale i sama sebe. Asi všichni známe termín Identity Flexibility nebo Reduced Sensation. Nejenom tyto vlastnosti, ale i mnohé jiné vytvářejí z webového světa prostor, který úplně bezpečný není, a který dokáže zranit ty, už tak dosti zranitelné, děti.

O psychologii obětí internetové kriminality, i jejich pachatelů, o projevech internetové kriminality a možnostech prevence bude mluvit PhDr. Lenka Hulanová, autorka knihy Internetová kriminalita páchaná na dětech, Praha: Triton 2012.

 

O autorce:

PhDr. Lenka Hulanová studovala jednooborovou psychologii se specializací sociální psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Její diplomová práce: „Internetová kriminalita zaměřená proti dětem“ se věnovala tématu zneužívání dětí na internetu a obdržela ocenění od Nadace profesora Matějčka za jednu z nejlepších diplomových prací v oboru dětské psychologie za rok 2010.

Její rigorózní práce byla vydána v roce 2012 v nakladatelství Triton pod názvem Internetová kriminalita páchaná na dětech. Psychologie internetové oběti, pachatele a kriminality.

Těžištěm její práce je „krizová intervence on-line“, kdy je člověku v nelehké životní situaci poskytována pomoc prostřednictvím elektronických médií, jako je e-mail, chat a skype.

 

Jaromír Matějek