Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Policisté kontrolují myslivecké hony
Policisté kontrolují myslivecké hony PDF Tisk Email
Pátek, 16 Listopad 2012 14:37

V podzimních měsících tradičně provádějí policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina dohled nad konáním mysliveckých honů. Letos kontroly začaly již v září, kdy se policisté zaměřili na hony na kachny. „Při kontrolách lovu kachen na tahu jsme zatím nezjistili žádný nedostatek,“ řekla mjr. Bc. Věra Kazatelová, vedoucí oddělení dohledu a dozoru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

V kontrolách honů pokračují policisté i v současné době. Do současné doby jsme v našem kraji  provedli dohled celkem u 38 mysliveckých honů, a to na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku, Pelhřimovsku, Třebíčsku i Žďársku. Zkontrolovali jsme celkem 698 osob a zbraní. Žádný nedostatek jsme při kontrolách na mysliveckých honech nezjistili. Dohled nad konáním mysliveckých honů budeme provádět až do konce letošního roku. Lovy kachen na tahu máme na různých místech Vysočiny nahlášené do konce listopadu.

 

Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů - zbrojní průkazy, průkazy zbraní a lovecké lístky - a zbraní, u kterých kontrolují zejména výrobní číslo, zda je opatřena platnými zkušebními značkami a celkový stav. Dále policisté ověřují, zda nejsou myslivci pod vlivem alkoholu.

„Kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva“, upozornila mjr. Bc. Věra Kazatelová.

U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu a těsně po jeho skončení. Do současné doby jsme požití alkoholu u žádného z kontrolovaných účastníků honů nezjistili. V případě, že by policisté u myslivce při konání honu požití alkoholu zjistili, nesměl by dále pokračovat a zbraň by policisté zadrželi. Podle množství zjištěného alkoholu by policisté za přestupek uložili blokovou pokutu nebo by jej oznámili k projednání správnímu orgánu.

Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznámí k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odebrání zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti dle zákona o zbraních.

 

Kontroly honů v Kraji Vysočina rok 2011:

 

Útvar:

Počet honů:

Počet zkontrolovaných osob a zbraní:

Počet přestupků:

Územní odbor Havlíčkův Brod

12

212

0

Územní odbor Jihlava

9

175

0

Územní odbor Pelhřimov

10

139

0

Územní odbor Třebíč

11

195

0

Územní odbor Žďár nad Sázavou

12

235

0

Kraj celkem

54

956

0

 

 

Dana Čírtková

Aktualizováno Pátek, 16 Listopad 2012 14:46