Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Studentská mládež v Třebíči
Studentská mládež v Třebíči PDF Tisk Email
Neděle, 11 Listopad 2012 09:09

Druhou listopadovou sobotu se Třebíč stala hlavním městem rotariánského programu roční výměny mládeže. V této disciplině již tradičně patří náš česko – slovenský distrikt k nejlepším vůbec. A orientační mítink v Třebíči potvrdil vzrůstající trend počtu výměn. Do Třebíče přijela padesátka studentů, spolu s rodiči a klubovými činovníky naplnilo aulu Západomoravské vysoké školy více než 120 účastníků.

Hostitelem setkání byl Rotary klub Třebíč, který nedávno oslavil 75 let od založení. Za distrikt i hostitelský klub přivítal budoucí vyslance Česka v dalekém zahraničí past guvernér František Ryneš (RC Třebíč). Školení bravurně vedl předseda Českého výboru pro výměnu mládeže Jaromír Barák (RC Třebíč), zároveň zastupitel města. Vydatným pomocníkem mu byl Roman Sládek (RC Brno) a skupina mladých, kteří se již z ročního pobytu vrátili. Zkušenosti s odloučením od domova předávali studenti, které právě hostí Rotary kluby v celé České republice.

 

Ale nejen přednáškami živ je člověk. Studenti z Mexika předvedli improvizovanou taneční kreaci na hudbu mariači. I o přestávkách se živě diskutovalo. Při kávě se zejména maminky zajímaly o podrobnosti ze života výměnných studentů v odloučení. Nadšení vyvolala „konference na dálku“ s českými studentkami ve Spojených státech a v Mexiku.

Orientační mítink v Třebíči byl první v nastávajícím roce. Následovat budou další dva. Teprve potom budou definitivně vybráni účastníci výměny po příští školní rok.

Vydařené setkání v Třebíči ukázalo, že zájem o dlouhodobé studentské výměny neupadá, ba právě naopak. Potěšitelné je, že se hlásí noví kluboví činovníci, kteří chtějí přiložit ruku k dílu.

Poděkování patří sponzorům – městu Třebíč a společnosti ERA za vybavení frekventantů upomínkovými a turistickými předměty. A také Západomoravské vysoké škole, která poskytla prostory a připravila chutné občerstvení.

František Ryneš