Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Střípky z listopadového zastupitelstva I
Střípky z listopadového zastupitelstva I PDF Tisk Email
Pátek, 02 Listopad 2012 14:35

Heřmanův předvolební faul

Opozičním zastupitelům, zejména Vladimíru Malému (ČSSD), se nelíbil předvolební úvodník Pavla Heřmana (HZNR) v Třebíčském zpravodaji. „Nebyla to snad předvolební reklama?“, ptal se. Heřman opáčil, že nebyla. „Viděl jste tam snad název nějaké politické strany?“, ptal se mimo mísu. K Malému se přidal Ivo Uher (ODS). „Zneužil jste Třebíčský zpravodaj. Jste první, kdo ho takto zneužil. Raději nám dávejte zprávy z dění na kraji, když už jste tam byl zvolen do zastupitelstva.“ Heřman replikoval. „Předbíháte, ještě jsem ani nesložil slib zastupitele,“ zubil se poněkud poťouchle. Že by to prohlášení něco předznamenávalo?

 

Podezřelý nájem nivy

Jedním z prvních bodů čtvrtečního jednání třebíčského zastupitelstva byl bod o činnosti rady. Zastupitel Vladimír Malý chtěl vědět, proč město pronajímá za symbolických 100 korun Podzámeckou nivu společnosti Zámostí s.r.o., která je personálně propojena se skupinou firem Kapucín. Zámostí tam chce pořádat stejnojmenný rockový festival. „Zjistil jsem si z ceníku radnice, že na pořádání kulturních akcí je stanoven tarif 4 korunu na čtvereční metr a den. Proč rada postupovala proti vyhlášce?“ ptal se Malý.

Starosta Pavel Heřman ho obvinil, že špatně čte. Vyhláška totiž umožňuje smlouvu. Malý se nedal. „Smlouvu jistě ano, ale podle ceníku. Proč bychom ho jinak měli?“ ptal se logicky. Heřman odpověděl arogantně, jak si poslední dobou zvykl: „To je váš výklad“.

 

 

Zdravka asi spadne

Na návrh rady města zastupitelstvo odmítlo prodat budovu bývalé Zdravotnické školy. Zájem projevila firma Archatt Památky, nabídla 2 milióny korun. Odmítnutí kritizovala opozice. „Chcete, aby budova spadla?“ Narážela na to, že před dvěma roky prodalo „za pusinku“ město bývalý Krankenhausu firmě Kapucín. „A udělali jsme dobře,“ tvrdí Zahrádka. Jenomže Archatt není Kapucín, pane zastupiteli!

Opozici se místo odůvodnění dostalo od místostarosty Pacala zbytečného školení, jak vypadá proces prodeje.
 

Betlém je prodán

Komunistický zastupitel Zahrádka se podivoval nad tím, proč chce město prodat za 3,6 miliónu korun, tedy pod cenou, objekt bývalé restaurace U Donutila (později Betlém). Cena, která představuje desetileté nájemné domu se mu zdála nevýhodná. Ne tak ovšem koalici. Ta prohlasovala nevýhodný prodej. Historický objekt bývalé restaurace Betlém v Hasskově ulici bude patřit Milanu Nedvědickému z Lipníka. Dostal ji za kupní cenu 3 609 600 korun, za kterou dům v centru města vydražil. Má zde podle místostarosty Pavla Pacala (pro Třebíč) zřídit cukrárnu, v patře byt a kanceláře k pronájmu.

 

Bude na menu i „Bobíků“ ?

Multifunkční dům s hospodou Na Kocandě v Týně prodá město za 4 568 000 Kč podnikatelce Nguyen Thi Minh Chio z Jesenice. Ponechá tam prý prodejnu s potravinami a zřídí rychlé občerstvení. Zachování obchodu s potravinami bylo požadavkem opozice na minulé schůzi zastupitelstva.

 

Z kotelny budou garáže

Zastupitelstvo schválilo další prodej. Bývalá kotelna K7 v Mládežnické ulici se prodala obálkovou metodou Jitce Novotné z Třebíče za kupní cenu ve výši 550 000 Kč. Nová majitelka ji přestaví na garáže.

 

Rozšířil se zákaz pití alkoholu

O nová území na katastru Třebíče se rozšířil zákaz popíjení alkoholu na veřejnosti. Trochu násilně byla z mapy „vyříznuta“ Podzámecká niva, i když právě zde je táboření mladistvích kolem lahve „čůča“ velmi častým jevem. Že by povolení pití na Nivě mělo souvislost s festivalem Zámostí?

 

Herzán jde do penze. Škoda.

Zastupitelstvo doplnili Pracovní skupinu pro regeneraci Městské památkové zóny. Namísto předsedy byl dosazen Ing. arch. Filip Slezák, kterého si jako nástupce vybral i Lubor Herzán, odcházející koncem roku do důchodu. Zůstane však řadovým členem skupiny. Starosta Heřman změnu odůvodnil slovy: „Je žádoucí, aby předsedou byl zaměstnanec úřadu.“ Z kuloárů však víme, že v poslední době docházelo mezi oběma k velkým neshodám. Proto asi odchod Herzána do důchodu.

 

Příště budeme v referátu ze zastupitelstva pokračovat. Projednávalo se ještě několik opravdu „hustých“ kauz.


František Ryneš