Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč: diesel 35,30 a natural 34,90 !!!
Třebíč: diesel 35,30 a natural 34,90 !!! PDF Tisk Email
Středa, 31 Říjen 2012 16:02

Nevěříte tvrzení v titulku? Klidně uvěřte, ale skutečností se stane až za 14 dní. To totiž společnost ICOM Transport otevře novou veřejnou čerpací stanici. Je již téměř hotova. Stojí na okraji areálu bývalého Unipletu, má nejmodernější stojany, umožňující bezkontaktní placení, a nejlepší software. Součástí je i menší shop. A to nejdůležitější. Ceny budou „jihlavské“. „Kdybychom otevírali dnes, bylo by to 35,30 za diesel a 34,90 za natural,“ tvrdí generální ředitel Zdeněk Kratochvíl s tím, že během doby do otevření se mohou ceny od těch dnešních maličko lišit.

Důvody počinu firmy objasnila místopředsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová. „Když jsme přišli do Třebíče provozovat MAD, byli jsme cenami pohonných hmot zaskočeni,“ vzpomíná. Autobusy musely v Třebíči tankovat a cenová hladina byla o více než tři koruny vyšší než v Jihlavě. „Konkurence nás vlastně k tomuto kroku donutila, vždyť cena pohonných hmot se do nákladů promítne 40 procenty, to už se vyplatí tankovat doma,“ směje se.

Jak lze dosáhnou tak nízké ceny? Společnost ICOM provozuje 18 čerpacích stanic, z toho tři veřejné. Je tedy dost velkým hráčem na trhu. Prodají 37 miliónů litrů nafty a 4 milióny litrů benzinu natural. „Každý týden děláme tvrdé výběrové řízení na benzin i naftu. Do našich autobusů Mercedes musíme tankovat nejvyšší kvalitu, proto je u nás diesel o něco dražší, než benzin natural. Stejnou kvalitu nafty chceme nyní nabídnout i občanům Třebíče,“ říká Kratochvílová.

V Třebíči se již delší dobu šušká, že provozovatelé čerpacích stanic jsou zde na cenách domluveni. Kartel však nelze dokázat. Že na tomto podezření něco je, dokazují ceny v jiných oblastech republiky. I tam přece platí stejná nákupní cena PHM. V Třebíči však jsou asi marže distributorů a čerpadlářů o více než tři koruny vyšší.

Zástupce organizace čerpacích stanic Českému rozhlasu Region tvrdil, že se jedná o zaváděcí ceny s cílem přetáhnout zákazníky. Až se to povede, zvýší prý také cenu. To však Kateřina Kratochvílová odmítá. „Naše ceny budou stále stejné jako u naší benzinky v Jihlavě. Možná se nám ostatní provozovatelé přizpůsobí a vydělají na tom všichni třebíčští motoristé,“ předpovídá.

Uvidíme, jak se podaří slib plnit. Náš server bude další vývoj pečlivě sledovat.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 31 Říjen 2012 16:12