Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Manévry v Zámostí
Manévry v Zámostí PDF Tisk Email
Středa, 31 Říjen 2012 10:15

Hasičské cvičení proběhlo včera v třebíčské čtvrti Zámostí. Příslušníci hasičského záchranného sboru spolu s dobrovolnými kolegy se učili stavět protipovodňové zábrany na koruně nové ochranné zdi. Zábrany koupila radnice za téměř šest miliónů korun, i když byly na trhu k dispozici za méně než poloviční cenu konstrukčně lepší od firmy Podzimek.

„Dnes se hasiči učili, jak se zábranami zacházet. Neměli dán časový limit. Stavba „naostro“ v celé délce by jim trvala zhruba den,“ vysvětlil vedoucí komunálního odboru radnice Alois Krčál.

Zábrany sestávají ze sloupic a hliníkových lamel. Jsou uloženy v městském skladu Na Nivkách na 27 velkých paletách. V případě potřeby je nákladní auta rozvezou po Havlíčkově nábřeží. Jednotlivé palety i oddíly zábran jsou barevně i číselně označeny, protože jsou v délce zdi také atypické úseky.

 

Doba stavby se ovšem zdá příliš dlouhá. Normální povodeň určitě zachytí, a to včetně stoleté vody. Za silných dešťů totiž voda stoupá poměrně pomalu. Jiná situace by ovšem nastala při protržení hrází rybníků u Jihlavy, jak tomu bylo při minulé povodni. Povodňová vlna tehdy dorazila za několik hodin. V tom případě by opět došlo k záplavám.

Oproti „podzimkovým“ zábranám mají, kromě výrazně vysoké ceny, aluminiové lamely několik dalších nevýhod. Potřebují velký skladový prostor, který není v Židech k dispozici. Podzimkovy zábrany jsou z nerezového plechu a proto zaujímají zlomek objemu potřebného pro uskladnění hliníkových profilů. Nabylo by nutno je složitě dopravovat ze vzdáleného skladu úzkými uličkami Zámostí, kde by došlo k zastavení dopravy, což by v případě krizového stavu bylo nepříjemné. Také manipulace s nerezovými lamelami je mnohem snazší. Velkou výhodou pak je rychlost stavby. „V celé délce by mohly stát za dvě až čtyři hodiny,“ odhadoval majitel firmy Ing. Podzimek.

Pozdě však plakat nad rozlitým mlékem. Bývalé vedení radnice přijalo několik rozhodnutí, která poškodila město ještě mnohem více, Vídeňský rybník v řádu desítek miliónů.

František Ryneš