Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dlažba a svítidla v Soukenické ulici
Dlažba a svítidla v Soukenické ulici PDF Tisk Email
Pátek, 05 Říjen 2012 05:47

Pravobřežní část Soukenické ulice prochází obnovou. Po vysprávce kanalizace se tam teď dělají nové povrchy. Akce navazuje na vloni dokončenou stavbu lávku přes řeku.

Nenápadná ulice za poštou je součástí důležité trasy z centra do severních částí města. Odjakživa představuje přirozenou pěší zónu. Radnice tam nejprve dala po revizi potrubí lokálně opravit odlehčovací kanalizační stoku. Následně probíhá v těchto týdnech dláždění povrchů. Místo nehezkého asfaltu kladou dlaždiči kamennou mozaiku. Jedná se o kombinaci dvou druhů žulových kostek, menších o rozměru 5 krát 5 centimetrů a větších 10 krát 10 centimetrů. Pohledově bude povrch ladit s podobnými historizujícími mozaikami v Jejkovské bráně a v ulicích Smila Osovského a Hlavova.

Zajímavou ale především praktickou novinkou budou v Soukenické ulici kamenné desky podél obrubníků. Změnou povrchu z reliéfního na hladký upozorní nevidomé a slabozraké chodce, že následuje hrana.

Součástí rekonstrukce Soukenické ulice je také osazení nového veřejného osvětlení. Radnice tam umístila tři kusy svítidel se sodíkovými výbojkami o výkonu 70 wattů. Dvě lampy jsou přišroubovány na konzolách ke stěnám domů, jedna stojí na stožáru v ostrůvku zeleně. Jejich dekorativní vzhled je stejný jako na lávce a v blízké Hasskově zahradě.

Práce na rekonstrukci Soukenické ulice plánuje městský úřad završit nejpozději do konce října tohoto roku.

Ivan Přibík