Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Po Modřínové ulici přibude další
Po Modřínové ulici přibude další PDF Tisk Email
Čtvrtek, 04 Říjen 2012 05:35

V Modřínové ulici se před pár týdny objevila dopravní novinka. Vznikl tam jednosměrný cyklopruh. Podobně jako jiná města i Třebíč plánuje další.

Cyklopruhy jsou běžnou součástí ulic velkých nebo nížinatých měst. Známá je tím například Břeclav. Kde to šířka vozovky umožňuje, umísťují se po stranách pro každý směr, někde ale jenom na jednu stranu. Běžná je také situace, že v širší ulici jede cyklista v cyklopruhu, pak pokračuje jízdou v užší ulici, kde se musí zařadit na kraj normálního pruhu a sdílet ho s auty, a následuje opět širší ulice s vyznačeným cyklistickým pruhem.

Město má zpracovaný dokument s názvem „Generel cyklodopravy“. Nedávno proběhla jeho aktualizace. V tomto plánu je navržen rozvoj cyklistické infrastruktury v podobě stezek, tras a pruhů. I přes nepříznivé terénní podmínky Třebíče se podařilo naplánovat propojení turistických cílů a důležitých bodů. Všechny nové podmínky pro cyklisty buduje radnice postupně podle tohoto generelu. Příští rok by proto měl odbor dopravy pokračovat zřízením cyklopruhu v ulici Marie Majerové.

Cyklopruh v Modřínové ulici je v Třebíči první svého druhu. Pro velkou část řidičů ve městě je tento typ dopravního značení zcela nový a budou si na něj muset teprve zvyknout. Kladné zkušenosti z jiných měst ukazují, že cyklopruhy fungují a umožňují brát cyklisty a automobily jako rovnocenné účastníky silničního provozu.

Ivan Přibík