Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Začal nový akademický rok
Začal nový akademický rok PDF Tisk Email
Úterý, 02 Říjen 2012 07:48

Na Západomoravské vysoké škole v Třebíči začal včera nový akademický rok. Minulý týden byl slavnostně inaugurován nový rektor Marek Matějek, který dosud působil jako prorektor pro studium a vedoucí celoživotního vzdělávání. Do Třebíče přišel z Univerzity Karlovy, tam působil jako odborný asistent. Je autorem řady publikací, které vyšly u nás i v zahraničí.

Jak již na inauguraci zaznělo, nebude mít škola příští roky snadný život. Ministerstvo školství na doporučení akreditační komise z loňského prosince rozhodlo od akademického roku 2013/2014 pozastavit Západomoravské vysoké škole akreditace na tři ze čtyř oborů. Jsou jimi Management a marketing, Informační management a Veřejnosprávní studia. Oficiálním důvodem bylo, že škola nenabízí kvalitní vzdělání, dlouhodobě nemá kvalitní pedagogy a studenti nejsou na patřičné úrovni.
Stávající studenti dostudují, ale nové nebude možno přijímat. Škola se prý pokusí se o obnovení akreditace na stávající obor Management a marketing a chce získat akreditace na nové obory, zaměřené na management a ekonomiku v oblasti energetiky.

 "Úplně nový obor, pro nějž rovněž usilujeme o akreditaci, má být směřovaný humanitně a spojený s rozsáhlou jazykovou přípravou a transferem zkušeností se zahraničními odbornými pracovišti," představil svou vizi nový rektor Marek Matějek.

 Škola se chystá zvýšit školné, protože nové kvalitní pedagogy je nutno zaplatit. Docenti a profesoři požadují cca 100 tisíc měsíčně, prozradil nám jeden ze zaměstnanců školy. Školné stoupne z dosavadních 14,5 tisíce na 17 900 korun. Lékem by podle mínění některých měl být vstup strategického partnera, o čemž se usilovně jedná.

Nový rektor je značně optimistický. V inaugurační řeči se problémů dotkl jen letmo. Udělá prý vše pro to, aby škola dál prosperovala.

Jinak ovšem vidí situaci nový předseda správní rady Miroslav Wolf, který se ujal funkce po náhlém úmrtí Jiřího Křivana. Evidentně sází právě na vstup silného podnikatelského subjektu. Miroslav Wolf je vnímán jako osoba s vazbami na jihlavskou společnost Gordic, která již jednou o ovládnutí třebíčské vysoké školy usilovala. Gordic se zabývá vývojem software pro státní zprávu a ovládnutí ZMVŠ má pro něho strategický význam. ZMVŠ též vlastní velkou budovu bývalé základní školy včetně rozsáhlých pozemků, to je také z podnikatelského hlediska zajímavé.

Jeden ze zakladatelů školy – Město Třebíč – podporuje vysokou školu jen verbálně. „Vážíme si toho, že v Třebíči máme jedinou soukromou vysokou školu na území kraje Vysočina“, tvrdil v rámci inaugurační zdravice starosta Pavel Heřman (HZNR!). Ale to bylo vše. Nechuť Heřmana směrem k vysoké škole v Třebíči je dlouhodobě známa.

V nejbližší době se tedy rozhodne o dalším osudu školy. K posílení pedagogického sboru již dochází a v budoucnu bude ještě výraznější. Někteří nekvalitní pedagogové budou muset školu opustit. Hovoří se již o konkrétních jménech. Doufejme, že škola těžké období přežije.

František Ryneš