Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ohlédnutí za misí WANO
Ohlédnutí za misí WANO PDF Tisk Email
Úterý, 02 Říjen 2012 00:00

Po dobu téměř 3 týdnů hodnotil tým 22 specialistů z jaderných elektráren ve světě JE Dukovany a  srovnával nejlepší světové praxe se skutečným každodenním provozem JE Dukovany.

Mezinárodní organizace WANO (sdružení provozovatelů všech jaderných elektráren ve světě) se nově rozhodla zvýšit frekvenci těchto výměn zkušeností z 6 let na 4 roky s následnou Follow-up v časovém limitu do dvou let. To prakticky znamená, že všechny JE na světě budou podrobeny nezávislému mezinárodnímu srovnání 1x za dva roky.  Kromě toho proběhla řada dalších změn v metodice práce WANO Peer Review,  jejichž cílem je vytvořit funkční a akčnější systém vnitřní a vnější kontroly způsobu provozu a chování jaderných elektráren. JE Dukovany uvítala tento nový systém a očekává, že mezinárodní výměna informací v jaderné komunitě a systém nezávislého posuzování pomůže zvýšit bezpečnost a spolehlivost provozu elektrárny.

 

Odborníci  významných provozovatelů jaderných elektráren ve světě posuzovali detailně provoz elektrárny v deseti nejdůležitějších oblastech: Efektivita organizace, řízení provozu, údržby, školení a příprava personálu, inženýrská podpora, radiační ochrana, řízení chemických režimů, havarijní připravenost, využívání provozních zkušeností a požární ochrana.

Elektrárna  zve misi WANO hlavně proto, aby našla další možnosti zlepšování. Ve všech oblastech byla oceněna vysoká úroveň bezpečnosti a dodržování platné legislativy. Zahraniční specialisté našli v JE Dukovany v porovnání s nejlepší světovou praxí prostor pro zlepšení. Jedná se především o používání nástrojů pro předcházení lidským chybám (zvýšení účinnosti kontrolního systému elektrárny; využívat více dvou a třícestnou komunikaci). S tím souvisí i požadavek být více tzv. „učící se organizací“. (koučování, sebehodnocení), zlepšení využívání vlastních provozních zkušeností i zkušeností ze zahraničí. WANO PR budou zahrnuta do Akčního plánu, jehož plnění přijede tým WANO PR zkontrolovat do 24 měsíců v takzvané Follow-up misi.

Naopak JE Dukovany jsou pro jiné JE ve světě a WANO příkladem v nejnižší kolektivní efektivní dávce (lidově - nejméně ze všech elektráren přispívá k ozáření zaměstnanců pracujících v kontrolovaném pásmu).  Misi WANO se také líbila Letní univerzita 2012, která probíhala v elektrárně,  tedy práce JE Dukovany se studenty, mládeží a veřejností.

Změny v organizace WANO souvisí bezesporu s loňskými událostmi v Japonsku.  Poslední dva roky jsou pro JE Dukovany bohaté na mezinárodní aktivity. Ještě ani neodezněly ozvěny po kontrolní misi OSART prováděné Mezinárodní agenturou pro atomovou energii v červnu 2011 a už bylo nutné, po událostech v japonské Fukušimě, připravovat zprávu o odolnosti elektrárny na extrémní události, tzv. „stress-testy“, které na jaře letošního roku prověřovala mezinárodní  komise delegovaná Evropskou unií. V červenci vedení elektrárny vyhovělo požadavku Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a přijalo pilotní misi, tzv. „New OSART“ - pro odladění nové metodiky mezinárodních kontrol jaderných elektráren.

Petr Spilka