Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Ochranáři odstraní z Hrádku křoviny
Ochranáři odstraní z Hrádku křoviny PDF Tisk Email
Pondělí, 01 Říjen 2012 00:00

Ochránci přírody ve spolupráci s odborem komunálních služeb města zaměřili svou pozornost na parku Hrádek. Uspořádají brigádu k omezení divokých křovin akátu. Ten se na skalnatém svahu rozmohl tak, že vytlačil původní flóru i faunu.

Trnovník akát byl oblíbený v době první republiky. Podél cest sázeli lidé tento severoamerický druh především pro jeho medonosné květy. Akát prospívá včelám, nicméně škodí v naší krajině původním druhům. Naši předkové totiž zřejmě nepočítali s agresivitou této dřeviny. Akáty mají silnou schopnost se šířit a jejich křovinaté porosty dokáží v sušších lokalitách zcela vytlačit jiné rostliny i živočichy.

Typický příklad expanze je park na návrší Hrádku. Původně tam byl akát vysázen podél pěšin. Postupně však osídlil velkou část skalnatého jižního svahu. Ten je přitom z přírodovědeckého hlediska velmi cenný.

Podle průzkumu biodiverzity, kterou pro město Třebíč zpracoval Český svaz ochránců přírody Kněžice, je prudká stráň se syenitovými balvany cenným stanovištěm suchomilných a teplomilných rostlin a živočichů. Na skalních trávnících najdeme například kostřavu sivou, sesel sivý, rozrazil Dilleniův, rozrazil rozprostřený, hvozdíček prorostlý, pampelišku červenoplodou nebo netřesk výběžkatý. Z živočichů lze ve stráni nad řekou spatřit kudlanku nábožnou, modráska rozchodníkového, modráska vikvicového nebo brouka potemníka s latinským názvem Omophlus lividipes.

Společnou snahou města a Českého svazu ochránců přírody je pomoci navrátit do skalní stepi Hrádku ve větší míře původní společenstva. Z tohoto důvodu je potřeba redukovat akáty a jiné náletové křoviny. V sobotu 6. října 2012 proto proběhne brigáda. Dobrovolníci z řad veřejnosti jsou vítáni! Sraz je v 9:00 hodin na Masarykově vyhlídce. S sebou je potřeba si vzít pracovní oblečení a vhodnou obuv. Na místě bude zajištěna svačina včetně pití.
Ivan Přibík

Aktualizováno Pondělí, 01 Říjen 2012 11:28