Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Střípky ze zastupitelstva
Střípky ze zastupitelstva PDF Tisk Email
Úterý, 18 Září 2012 00:00

Minulý čtvrtek se sešlo zastupitelstvo města Třebíče. Některé body jednání nepostrádaly dramatičnost, jiné komičnost, další vzbuzovaly podezření. Dnes si všimneme spíše těch méně kontroverzních. V zítřejším pokračování pak přineseme a oglosujeme některé další body jednání.

 

Město zavádí přestupní jízdenku

Kromě korigujících změn v nových jízdních řádech městské autobusové dopravy mohou Třebíčané počítat s jednou důležitou novinkou. Je to přestupní jízdenka. Zavedena bude do provozu od pondělí 1. října. Lidé budou moci přesednout na jinou linku, aniž by platili za dvě oddělené jízdy. Při použití běžné jednotlivě zakoupené jízdenky bude možné v časovém limitu 30 minut změnit autobus MAD. Do 1. října mají smůlu. Při přestupu zaplatí dvakrát.

 

Město prodá byty Na Potoce

Za cca 4 milióny korun se město Třebíč rozhodlo prodat byty v ulici Na Potoce. Byty jsou dosud v majetku města. peníze by měly pomoci sanovat shodkový rozpočet.

 

DDM Hrádek neprodají

O budovu a pozemky Domu dětí a mládeže projevila zájem sportovní organizace STS Chvojnice-Brod. Zabývá se volnočasovými aktivitami, provozuje např. šachový oddíl nebo kroužek florballu. Zastupitelé jim však nemovitost neprodali s tím, že chtějí mít na využití přímý vliv. A jaké to využití bude? Podle starosty Pavla Heřmana (HZNR!) chtějí budovu zbourat a na jejím místě zřídit parkovou úpravu. Někteří pracovníci s mládeží však soudí, že důvod může být jiný. Jestliže se na Hrádku zachovají kroužky pro děti, nebudou chtít rodiče vozit své ratolesti do bývalého BOPO.

 

Hospody znovu na prodej

Za 3,9 miliónu korun po slevě je obálkovou metodou na prodej hospoda Na Kocandě. Město ji chce prodat formou aukce. Aby byla dosud neprodejná budova atraktivnější, rozšířili účel užití. Nyní tam bude možno zřídit jakoukoliv prodejnu, účel není omezen na potravinářství.

 

Druhou hospodou na prodej je bývalý Betlém v Hasskově ulici. Zastupitelé prodej schválili proti vůli finančního výboru. Nájem totiž vynášel městu zhruba 360 tisíc ročně, což je přibližně 10% prodejní ceny, která činí 3,609 miliónu. Zastupitel KSČM Zahrádka je přesvědčen, že jde o hospodářský nesmysl.

 

Město prodá kotelnu K7

Dalším sporným prodejem je kotelna K7. Bude za 440 tisíc. Opět sporné rozhodnutí.

Město ruší a prodává kotelny, výměníkové stanice a jejich vybavení. Obyvatelé mají strach, že je jim do budoucna znemožněno rozhodnutí přejít na jiný zdroj tepla, než je centrální vytápění společnosti TTS.

 

Podpora sportu z hazardu

O rozdělení 704 tisíc korun mezi sportovní organizace jsme referovali. Nyní zastupitelé potvrdili návrh rady. Zatímco město dostane letos z hazardu asi 11 miliónů korun, sportovcům dá almužnu, 5% z inkasované částky.

 

Podpora sociálních služeb

O výši podpory sociálním službám se mezi koalicí a opozicí strhala vášnivá diskuze. Nakonec se opozici podařilo prosadit, že všichni dostanou stejné – 17% (v návrhu rady bylo původně 15 až 17 procent), a to pouze na provozní náklady.

 

Poucocovský semafor patří městu

Město Třebíč přijalo od Kraje Vysočina dar – dynamický zpomalovací semafor, který v integrované obci hlídá rychlost průjezdu vozidel. Zpomalovací semafor je jistě lepší než nic. Heřmanem slibovaný obchvat však nenahradí.


František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 20 Září 2012 06:26