Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Udělení Ceny města Třebíče
Udělení Ceny města Třebíče PDF Tisk Email
Čtvrtek, 13 Září 2012 00:00

Rada města na svém včerejším mimořádném zasedání rozhodla doporučit zastupitelstvu města, aby udělilo Cenu města Třebíče herci Oldřichu Navrátilovi z Prahy a výtvarníkovi Emanuelu Rannému z Třebíče. Zastupitelstvo se sejde právě dnes a očekává se, že oba návrhy schválí.

Cenu pro výtvarníka Emanuela Ranného navrhla ředitelka MKS Jaromíra Hanáčková u příležitosti umělcových sedmdesátin.

Ranný se narodil 3.února 1943 v Brně, kde vystudoval Vyšší školu uměleckého průmyslu. Po studiu pracoval až do roku 1981 v propagaci ZMS Třebíč. Potom přešel na volnou nohu.

Ranný se zabývá především grafikou, nejznámější jsou jeho velkoplošné barevné litografie a zejména suché jehly. Ty ho nejvíce proslavily díky ilustracím k básnickým sbírkám Jana Skácela a Edgara A. Poea. S jeho grafikami se setkáváme v prostorách bank, v galeriích v Praze i jinde po světě. Velké litografie z cyklu Havraní krajiny se staly ozdobou pracovny starosty Pavla Heřmana. Ranný také pravidelně přispívá obrazy třebíčskému Rotary klubu, který každoročně pořádá dobročinnou aukci.

 

Cenu pro Oldřicha Navrátila navrhl místostarosta Milan Zeibert u příležitosti jeho 60. narozenin.

Divadelní a filmový herec Oldřich Navrátil se narodil v Třebíči 21. října 1952. Vystudoval třebíčské gymnázium a brněnskou JAMU. Po krátkém angažmá v Divadle Na Provázku působil na mnoha českých scénách jako herec na volné noze. Vystupoval také v několika menších televizních rolích, jmenujme seriál Slovácko sa nesúdí a Jenůfa. Z filmů vzpomeňme alespoň některé. Stopař, Panelstory, Prázdniny pro psa, Opera ve vinici nebo Neúplné zatmění. Diváci ho však znají především ze série filmů o básnících, kde ztvárnil komickou roli propagandisty Emila Nádeníčka. Zarál si také ve zdařilém filmu Dobří holubi se vracejí.


František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 13 Září 2012 07:02