Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Stávka řidičů je odvrácena!
Stávka řidičů je odvrácena! PDF Tisk Email
Úterý, 11 Září 2012 00:00

Po včerejším jednání generálního ředitele společnosti ICOM Transport Zdeňka Kratochvíla s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem se zdá, že se situace v autobusové dopravě uklidňuje. Jednání prý bylo tvrdé, ale oboustranně korektní. A výsledek?

Dopravní firma vyčíslí loňskou ztrátu a předpokládanou ztrátu v letošním roce. Poskytne kontrolorům kraje všechny doklady, které budou k důkladné revizi požadovat. Obě strany pak budou jednat o prokazatelné výši ztráty a o její kompenzaci. Generální ředitel Kratochvíl se zavázal, že po dva roky bude ICOM jezdit bez nároku na uplatnění přiměřeného zisku, na který má dopravce – poskytovatel veřejné služby – zákonný nárok. Zároveň přislíbil zachovat řidičům dosavadní výši mzdy. Řidiči po této zprávě odvolali stávkovou pohotovost. Stejně se jim do stávky příliš jít nechtělo. Udržet si dnes stabilní zaměstnání není samozřejmostí.

 

Příběh stávky řidičů autobusů tak dospěl ke svému šťastnému konci. Každá ze stran sporu musela ustoupit. Dopravce možná nedostane náhradu za celou provozní ztrátu a pár let oželí zisk. Bude muset hledat rezervy ve svém podnikání. To se možná dotkne i řidičů, bude se šetřit na jiných benefitech. Kraj Vysočina bude muset najít zdroje financí ve svém rozpočtu. Kdo však může být jednoznačně spokojený je cestující veřejnost. Autobusy pojedou!

František Ryneš