Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Na Masarykovu vyhlídku se vrátí TGM
Na Masarykovu vyhlídku se vrátí TGM PDF Tisk Email
Sobota, 08 Září 2012 00:00

Na zeď vyhlídky na skalnatém návrší Hrádku byl v době první republiky osazen bronzový medailon připomínající osobnost Tomáše Garrigue Masaryka. V pohnutém roce 1948 se kulatá pamětní deska ztratila. U příležitosti 75. výročí úmrtí prvního československého prezidenta dá město po desítkách let instalovat na místo nový medailon.

Masarykovu vyhlídku postavil v roce 1930 Okrašlovací spolek jako vzpomínku na 80. výročí narození Prezidenta Osvoboditele. Součástí krychlové funkcionalistické stavby byl tehdy i pamětní medailon. Po nástupu nacismu byl v roce 1939 násilně odstraněn. Po válce ho objevil třebíčský stavitel Josef Máca ve velvarských kovohutích, kde měl být roztaven. Josef Máca ho na svůj náklad vykoupil, opravil a osadil na původní místo. Na začátku komunistického režimu v roce 1948 se několik odvážných občanů rozhodlo, že medailon s nežádoucím symbolem demokracie uschovají do bezpečí. Sejmuli jej a uložili na dno řeky Jihlavy poblíž vesnice Sokolí. Skrýš však byla tehdejšími orgány vypátrána. Další osud původního medailonu není znám.

Nový medailon je dílem akademického sochaře Tomáše Tichého. Kvůli bezpečnosti byl vyroben nikoli z bronzu, nýbrž z pryskyřice. K jeho osazení dojde v pátek 14. září 2012. Slavnostního setkání se zúčastní vedení radnice i veřejnost. Začátek je v 15 hodin.
Ivan Přibík