Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Starostové jsou na výletě v Číně
Starostové jsou na výletě v Číně PDF Tisk Email
Pondělí, 03 Září 2012 09:38

Starosty z pětikilometrového bezpečnostního pásma JE Dukovany, členy bezpečnostní komise a představitele Energoregionu 2020 v doprovodu desítky pracovníků jaderky pozval ČEZ na výlet do Číny. Na programu týdenní cesty, která končí zítra, je exkurse do nejstarší čínské jaderné elektrárny Kin Šan, kde nedávno uvedli do provozu dva nové bloky, návštěva Šanghaje a Pekinu. Výletníci navštíví též Velkou čínskou zeď.

Jaký je důvod zájezdu? ČEZ zve starosty z okolí na podobná výjezdní zasedání již 20 let. Navštívili asi 15 elektráren v různých zemích světa, včetně USA. Dalšími cíli průmyslových turistů byly závody na přepracování jaderného paliva v Anglii a ve Francii, úložiště vyhořelého paliva v Ahausu a rakouská odstavená elektrárna Zwentendorf. Vedení elektrárny vždy zastávalo názor, že se při takových neformálních příležitostech nejlépe navazují osobní kontakty představitelů obcí s vedením elektrárny a ČEZ má pak jednodušší úlohu při diskuzích z obyvateli ve svém okolí.

 

Formálním důvodem k cestě má být prohlídka technologie „z jiného světa“. Podle některých názorů může jít o představení čínské technologie v souvislosti s uvažovanou přístavbou JE Dukovany. V každém případě jde exotická cesta pětadvaceti lidí, pořádaná cestovní kanceláří ČEDOK, na vrub daňových poplatníků, protože ji hradí ČEZ, podnik většinově vlastněný státem.

František Ryneš