Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Dalešické medové řezy bodovaly
Dalešické medové řezy bodovaly PDF Tisk Email
Sobota, 01 Září 2012 07:13

Kraj Vysočina se představil na Země živitelce v Českých Budějovicích jako čistý region vonící medem a sladce chutnající. V rámci doprovodného programu prezentace regionálních produktů a potravin představili vysočinští producenti výrobky z medu, vosku a další. Tematicky laděná přehlídka přilákala k regionálnímu stánku Kraje Vysočina v pavilonu T tisíce návštěvníků. Největší hospodářský agrosalon v České republice v letošním roce sdružil více než 650 vystavovatelů, kteří se v Českých Budějovicích zdrží až do 4. září.
Na zahajovací program podpořený Krajem Vysočina navážou i v dalších dnech ochutnávky regionálních potravin oceněných jak v letošním, tak i v minulých ročnících soutěže Regionální potravina. S vysočinskými značkami a projekty bude možné se seznámit i na stánku Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Kraje Vysočina a svou činnost představují také regionální místní akční skupiny, tedy sdružení, která zlepšují kvalitu života na venkově prostřednictvím místního rozvoje.

V rámci zahajovacího programu připraveného Krajem Vysočina byla veřejnosti představena práce včelařů z  Vysočiny, medovou tematickou linii držela i  Lucie Krejčová, která trpělivě veřejnosti, po celou dobu prezentace kraje, předváděla malování na medové perníčky a předváděné ukázky ocenily především děti. Renata Vonešová z Dalešického cukrářství převzala ocenění za své originální a chuťově nezaměnitelné Dalešické medové řezy. „Dalešická cukrárna patří mezi regionální zlato. Její výrobky opakovaně dominují regionální soutěži potravin v kategorii nejlepší cukrářské výrobky – jen připomínám, že z jejich výroby pochází i dalešické sušenky tzv. sladovky medové nebo Dort Excelsior navazující na tradici předprvoreputlikových dortů,“ zasvěceně komentoval Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.
Země živitelka tradičně prezentuje celý zemědělsko-potravinářský sektor a několik let věnuje pozornost rozvoji venkova. Výstava je rozdělena do jednotlivých tematických dnů, které provázejí semináře, konference a besedy. Zahajovací den byl například dnem pekařů a cukrářů. Denně jsou plánovány také prezentace plemenných zvířat a zemědělských strojů. V posledních letech nabývá na agrosalonu stále většího významu potravinářská výroba. Prioritou jsou i letos již zmíněné prezentace regionálních potravin s ochutnávkami.
Zvolánek