Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Podnikové školky jsou "in"
Podnikové školky jsou "in" PDF Tisk Email
Čtvrtek, 23 Srpen 2012 05:53

Zájem o podnikové školky se stejnými pravidly jako mají veřejné školky, pro děti mladší tří let a prosazení podpory jejich provozovatelům ze strany státu v podobě daňových odpisů, je zřejmý u výrazné většiny domácí populace. Prokázal to průzkum společnosti SANEP, který vznikl na základě zadání Národního institutu pro děti a rodinu. Z šetření dále vyplývá, že většina veřejnosti je toho názoru, že by měl stát na podporu rodičů předškolních dětí vedle stávajících opatření také zvýhodnit zkrácené úvazky, sdílená pracovní místa nebo práci z domova.

 „O firemní školky je největší zájem zejména v místě bydliště, což koresponduje s lokálním mnohdy fatálním nedostatkem míst ve veřejných školkách, velikou finanční nákladností soukromých školek a absencí zařízení pro děti mladší tří let“, říká radní kraje pro sociální oblast Petr Krčál.

 

Slaďování rodinného a pracovního života je také zakotveno v nové koncepci rodinné politiky Kraje Vysočina, která počítá i s podporou zřizování školek v jednotlivých institucích a podnicích kraje.  Diskusí zůstává i větší role mateřských a rodinných center, které Kraj Vysočina podporuje více jak čtyři roky. Jejich role by se mohla týkat i dětí, které nebyly momentálně umístěny v předškolním zařízení.
„Firemní školky by mohly vyřešit problém s malou kapacitou veřejných předškolních zařízení pro děti mladší tří let. S nedostatkem veřejných školek a pro většinu rodičů s finanční nedostupností soukromých školek se potýká mnoho měst a obcí na Vysočině“ dodává Petr Krčál.  Zájem o vznik firemních školek je rovněž patrný i v jednoznačné podpoře veřejnosti v oblasti daňového zvýhodnění jejich provozovatelům.

Petr Krčál