Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Předají čestné občanství Kremláčkovi
Předají čestné občanství Kremláčkovi PDF Tisk Email
Úterý, 14 Srpen 2012 00:00

V neděli 19. srpna se sejdou zastupitelé města Třebíče ke slavnostnímu shromáždění. U příležitosti konání Slavností tří kápí předají akademickému malíři Josefu Kremláčkovi titul čestného občana. Shromáždění se uskuteční v prostorách Zadní synagogy. Začátek je v 16:00 hodin. Po oficiálním aktu bude následovat vystoupení Jahodového dua (Pavla Jahodová – violoncello, Jiří Jahoda – housle).

Malíř, grafik a ilustrátor Josef Kremláček se narodil 5. března 1937 v Třebíči. Svému rodnému městu zůstal věrný po celý život. Ve své tvorbě uplatňuje originální a nezaměnitelný styl surrealistické metody dekalku a air-brushe. Při ilustrování dětských knih využívá především abstrakci a symbolizaci, které jsou spojeny s výraznou a dokonale zvládnutou barevností a s ní souvisejícím optimistickým nábojem.

 

Rozsah díla Josefa Kremláčka přiblížil místostarosta Milan Zeibert: „Časopisecky publikuje kresby už od roku 1960, knížky ilustruje od roku 1970. Jako ilustrátor spolupracuje s mnoha českými i zahraničními nakladateli. Ilustroval na 80 knih. Jeho práce byly vystaveny na více než 60 samostatných výstavách nejen doma a po celé Evropě, ale i v Japonsku nebo Argentině. Zúčastnil se asi 370 výstav kolektivních. V roce 2002 mu vyšel autorský katalog Josef Kremláček: Výběr z tvorby s textem Václava Pajurka.“

Nejnovější vydanou prací jsou Indiánské pohádky, převyprávěné Vladimírem Hulpachem, které ve druhém vydání vyšly v roce 2011 v české, polské a slovinské verzi. V letošním roce se Josef Kremláček zúčastnil výstavy Třebíčské ozvěny v Galerii Malovaný dům a Konzervace představ v Galerii Čertův ocas v Mohelně. Jeho poslední vlastní výstava s názvem Josef Kremláček dětem celého světa proběhla v městské knihovně v Třebíči letos v dubnu.

Ivan Přibík