Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Třebíč dostane od státu více
Třebíč dostane od státu více PDF Tisk Email
Pátek, 03 Srpen 2012 00:00

Nový zákon o rozpočtovém určení daní bude mít pro město Třebíč velmi příznivé důsledky. Ze státního rozpočtu dostane v příštím roce o 30 miliónů korun více než letos. Finanční injekce se bude určitě hodit. Alespoň malá záplata na městský rozpočet s deficitem téměř 200 miliónů korun. Jestliže však město prohraje soudní spor s Budišovem a Bono Publico nebo se správcem konkursní podstaty Lima Real, bude i třicet miliónů kapkou na rozžhavených kamnech.

Více peněz, na které má Třebíč nárok, je pro okresní město dvakrát důležité. Kraj totiž prakticky zablokoval krajské dotace. Vedou ho socialisté s komunisty, kteří jsou v Třebíči v opozici. A právě oni se netají tím, že dohodnou odblokování krajských peněz, jestli se poměry v koalici změní. Podrží-li si ČSSD moc i po krajských volbách, není předčasná obměna radniční koalice vůbec vyloučena. Dosti hlasitě se o tom na radnici spekuluje.

Třebíč však nebude sama, kdo si polepší. O více než 20 miliónů více dostane Jihlava. Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou a Pelhřimov zhruba po 25 miliónech.

Ne všichni však mají z nové zákonné úpravy radost. Tak třeba Horní Vilémovice o nějaké peníze přijdou. Úprava zákona totiž ubere peníze obcím o malém počtu obyvatel, které však mají velkou rozlohu.

František Ryneš