Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Každý sedmý s odvoláním uspěl
Každý sedmý s odvoláním uspěl PDF Tisk Email
Neděle, 29 Červenec 2012 00:00

Krajský úřad Kraje Vysočina letos obdržel celkem 203 žádostí o přezkoumání výsledků letošních maturitních zkoušek. Zhruba 95 procent těchto žádostí se týkalo písemné práce z českého jazyka a literatury, zbylých pět procent potom písemných prací z cizích jazyků, zejména angličtiny a němčiny. S výsledkem maturity nebylo spokojeno 4,2 procent žáků, kteří letos skládali zkoušku z dospělosti v našem kraji.

Žádostí o přezkoumání písemné části maturitní zkoušky bylo 202, stížnost na ústní část maturit přišla jedna. Z 203 žádostí bylo kladně vyřízeno 22, z toho 12 studentů se dočkalo i změny konečného verdiktu hodnocení maturity z "neuspěl" na "uspěl". Úspěchu se tedy dočkal zhruba každý sedmnáctý žadatel. V deseti případech se sice žadatel dočkal změny původního výsledku, ale ani potom neměl dost bodů na změnu konečného výroku.

Pouze jedna žádost směřovala proti výsledku maturitní zkoušky ve vyšší úrovni obtížnosti,  u všech ostatních se jednalo o základní úroveň obtížnosti. Státní maturity od příštího roku čeká pravděpodobně výrazná změna. Doposud měly zkoušky dvě úrovně, žáci si vybírali mezi lehčí a těžší verzí. Budoucím maturantům tato možnost volby odpadne, maturity se podle současných informací ministerstva školství sjednotí do jedné úrovně. Další výrazná změna se plánuje u maturity z českého jazyka, kdy budou slohové práce hodnoceny opět učiteli v daných školách, ne externími hodnotiteli jako letos, na což si studenti nejčastěji stěžovali.

Letos v Kraji Vysočina skládalo maturitní zkoušku 4800 studentů.

Vladimír Zelený