Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Oceníli péči o válečné hroby
Oceníli péči o válečné hroby PDF Tisk Email
Sobota, 28 Červenec 2012 06:21

Už potřetí ocenilo Ministerstvo obrany České republiky obce i jednotlivce, kteří se starají o válečné hroby v Kraji Vysočina. Letos byla oceněna příkladná péče o válečné hroby celkem deseti obcí. Spolu s poděkováním byla tradiční medaile předána hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem a zástupcem ministerstva obrany Imrichem Vetrákem u příležitosti předávání titulů Vesnice roku v Křižánkách na Žďársku.
V Kraji Vysočina je většina válečných hrobů a pietních míst v dobrém stavu, což svědčí o dobrém vztahu a úctě obyvatel Kraje Vysočina k historii a obětem našich předků, kteří položili svůj život ve válečných letech.
Příkladnou péči o válečné hroby pak oceňuje ministerstvo obrany, na návrh obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a krajského úřadu, plaketami za péči o válečné hroby, kterých již bylo v Kraji Vysočina, včetně těch letošních, uděleno celkem 34.

  • Obec Obrataň - za péči o válečné hroby obětem 1. a 2. světové války
  • Obec Babice - za péči o válečný hrob oběti 2. světové války (neznámý vojín Rudé armády)
  • Obec Martínkov - za péči o válečné hroby obětem 1. a 2. světové války
  • Obec Nížkov - za péči o osárium obětem tereziánských válek a zřízení pomníku obětem válek
  • Obec Pikárec - za péči o válečný hrob obětem 1. a 2. světové války
  • Obec Ujčov - za péči o válečné hroby obětem 1. a 2. světové války
  • Obec Rožná - za péči o válečné hroby obětem 1. a 2. světové války
  • Obec Blažkov - za péči o válečný hrob obětem 1. světové války
  • Obec Bohuňov - za péči o válečný hrob obětem 1. světové války
  • Obec Skorotice - za péči o válečné hroby obětem 1. a 2. světové války

Válečnými hroby jsou podle zákona č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech a pietních místech, nejen místa, kde jsou pohřbeny ostatky osob, které zahynuly v důsledku aktivní účasti ve vojenské operaci nebo v důsledku válečného zajetí, anebo ostatky osob, které zahynuly v důsledku účasti v odboji nebo vojenské operaci v době války, ale také pietní místa (pamětní desky, pomníky nebo jiné památníky), která takovéto osoby připomínají.
Válečné hroby i pietní místa jsou evidovány v Centrální evidenci válečných hrobů, kterou vede ministerstvo obrany a je veřejně přístupná na internetu na stránkách http://www.valecnehroby.army.cz. V Kraji Vysočina je evidováno před 1 750 válečných hrobů a pietních míst, které připomínají přes 14 000 obětí.

Filip Hron