Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Rozloučení s Milanem Riehsem
Rozloučení s Milanem Riehsem PDF Tisk Email
Středa, 25 Červenec 2012 07:01

V pátek ve 12.30 hodin bude mít pohřeb herec Milan Riehs. Naposledy se rozloučíme s třebíčským rodákem na novém hřbitově v Třebíči – Týně.

Milan Riehs (na fotu ČT), kterého si pamatujeme z mnohých filmů a televizních seriálů, zemřel ve věku 77 let pondělí. Narodil se v Třebíči 17. ledna 1935. Na prkna, která znamenají svět, se poprvé postavil v 50. létech právě v Třebíči, hrál v amatérském souboru Jednotného klubu pracujících. Později získal angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě, potom v Olomouci a poté byl členem pražského Divadla Za branou a Divadla S. K. Neumana. Během pěti let, než se dostal na divadelní fakultu do Prahy, ztvárnil snad všechny hlavní postavy světového divadelního repertoáru. Před kamerou se objevil již v šedesátých létech. Zahrál si např. epizodní roli v proslulém seriálu Arabela, kde ztvárnil generála nebo v jednom dílu Nemocnice na kraji města, objevil se i v seriálu Náves nebo Vyprávěj.

Mezi jeho nejznámější filmové počiny patří role ve filmech Dům ztracených duší, Zlaté rybky, hlavní role ve filmu Případ mrtvých spolužáků, Tři veteráni, Amadeus, Smrt krásných srnců, Vlak dětství a naděje, Trhala fialky dynamitem, Je třeba zabít Sakala, Bídníci, Zapomenuté světlo, Hlídač č. 47 a v pohádce Z pekla štěstí. Celkem účinkoval v desítkách filmů.

Na třebíčské začátky vždy rád vzpomínal. Dnes si na jeho dudáka Švandu mohou vzpomenout jen opravdoví pamětníci. To bylo v době, kdy Třebíč měla skvělý amatérský divadelní soubor. Dnes, bohužel, Třebíč podobným souborem nedisponuje, i když má nádherné divadlo.

Doufejme, že odkaz Milana Riehse přiměje k vážnému zamyšlení představitele třebíčské kultury.

František Ryneš

Aktualizováno Sobota, 28 Červenec 2012 06:21