Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Začala dostavba sporné Laguny
Začala dostavba sporné Laguny PDF Tisk Email
Neděle, 22 Červenec 2012 00:00

Minulý týden bylo předáním staveniště firmě Outulný započato s problematickou stavbou plaveckého areálu Laguna. I přesto, že občané preferují jiné investice ve městě. K bazénu přibudou dvě nové části, relaxační a zábavní. Plánovaný termín dokončení stavby je konec roku 2013.

Na co se lidé mohou těšit, přiblížil místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč). „V relaxační části najdeme venkovní whirlpool. Ze sedací vany bude vidět na Třebíč. Pak tam budeme mít několik typů saun: klasickou suchou finskou, bylinkovou, aromatickou a tureckou. Nebude samozřejmě chybět ani parní kabina a relaxační a masážní centrum.“

Zábavní část bude určena především rodičům s dětmi. „Asi největší atrakcí bude tobogán dlouhý 146 metrů. Startovat bude na věži ve výšce 14 metrů nad zemí a ústit do centrálního bazénu. Tobogán zasáhne i do venkovního prostoru, ale bude uzavřený. Návštěvníci se proto nemusí bát, že jim bude zima,“ přiblížil záměr Pacal.

Uvnitřním centrální části bazénu bude vodopádová stěnu se šplhacími lany, jeskyně s vodopádem, divoká řeka, houpací zvon a masážní lavice a  v oddělených sektorech dvě vířivky. Venkovní bazén bude se slanou vodou, vyhřívanou na 34 stupňů.

Investorem dostavby areálu Laguna je město. Celkové náklady jsou přes 69 miliónů korun. Hrazeny budou výlučně z městského rozpočtu, bez dotace. Právě tuto skutečnost kritizovala opozice na minulých jednáních zastupitelstva. V době obřího deficitu městského rozpočtu zbytečná stavba zbytečně zatíží městskou kasu. Také nad zhotovitelem mnozí neskrývají rozpaky. Město má s firmou Outulný nedobrou zkušenost ze stavby tělocvičny u ZŠ na Václavském náměstí. Ani tentokrát nebyla její nabídka do soutěže bezvadná. Rada překvapivě umožnila stavební firmě dodatečně vady odstranit a dokonce ji vybrala. Po volbách se někteří radní netajili tím, že Outulný už v Třebíči nepostaví ani chlívek. Za dva roky je vše jinak.

Problematický může být i provoz rozšířeného bazénu. Aby bylo vstupné únosné, budou jednotlivé části objektu rozděleny a zvlášť zpoplatněny. Počítá se se vstupným přibližně 150 korun.

Dotazem u obdobných zařízení v jiných městech lze zjistit, že mají obrovské problémy s návštěvností. Toho se však provozovatel – firmy TTS a Yashica – bát nemusí. Podle stávající nájemní smlouvy jim totiž veškerou ztrátu hradí město. Nyní je to kolem pěti miliónů ročně. Dá se předpokládat, že u megalomanského zařízení po dostavbě bude ztráta mnohem větší. Zaplatí ji také město, tedy my všichni.

František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 22 Červenec 2012 18:31