Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Rotariáni podpořili handycamp
Rotariáni podpořili handycamp PDF Tisk Email
Pátek, 13 Červenec 2012 11:44

Třebíčští rotariáni navštívili tábor pro handycapovanou mládež v Březejci u Velkého Meziříčí. Tábor už několik let organizuje Rotary klub Brno, který je s třebíčským klubem spřízněn. Jak? Byl to právě brněnský klub, který měl patronát nad třebíčským v době jeho zakládání v roce 1995. Od té doby se datuje užší spolupráce.

Vedoucí tábora Bára Sládková návštěvníkům poutavě vyprávěla o radostech a slastech organizátorů. Uspořádat dvoutýdenní  mezinárodní tábor pro 15 vozíčkářů a několik dalších postižených dětí není jednoduché. Ani po stránce organizační, ani z hlediska financování. Každý účastník tábora má svého osobního asistenta, který se o něho celé dva týdny stará a ve všem mu pomáhá. Program je bohatý, včetně výletů do okolí a jednoho celodenního výletu do Lednice. Každý den účastníci mohou využít venkovní bazén, handbike, skútr, hrají florbal, basketbal, venkovní kuželky, ping pong a střílí na terč. K dispozici jsou i koně a poník na hypoterapii.

 

Náklady na tábor přesahují 350 tisíc korun. Částkou 100 tisíc přispěl česko-slovenský distrikt Rotary. Zbytek dodali jednotliví rotariáni formou sponzorských darů. I členové třebíčského klubu přispěli nemalou částkou v rámci benefičních akcí brněnských partnerů.  

Třebíčané letos přispěli dvěma účastníky. Petra Pokorná z Budíkovic a David Carda z Třebíče jsou klienty Denního rehabilitačního stacionáře na Družstevní ulici. Toto městské sociální zařízení Rotary klub Třebíč podporuje od svého založení. Je to logické, duchovním otcem stacionáře je nestor rotariánů Josef Nováček, uznávaný pediatr a čestný občan Třebíče.

Po přátelském posezení následovala prohlídka tábora. Menší děti pracovaly s modelářskou hlínou a větší vyrazily „na limču“ do hospody do vedlejší vesnice Ronov. Na závěr rotariáni shlédli ukázku jízdy na handbiku.

„Je super, že jste umožnili dvěma mladým lidem trávit léto aktivním způsobem,“ řekla maminka Davida Cardy. Nejlepší prý na tom je, že si ona odpočine od Davida a David od maminky, říká s trochou nadsázky.

Ještě jeden přínos měla návštěva třebíčských rotariánů. Příznivec Rotary klubu, obchodní ředitel Rádia Vysočina Karel Merta navštíví se svými kolegy z rádia tábor v Březejci znovu již v neděli. Uspořádají dětský den se soutěžemi, zábavným programem a přivezou i drobné dárky. „Chceme trochu ulevit asistentům a pořadatelům. Netušil jsem, kolik úsilí každodenně musí vynaložit,“ svěřil se našemu serveru Merta.

Tibor Szabó a františek Ryneš