Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Nový režim sběrných dvorů
Nový režim sběrných dvorů PDF Tisk Email
Sobota, 07 Červenec 2012 00:00

Od října se obyvatelé Třebíče dočkají nové organizace ukládání odpadu ve sběrných dvorech. Občané se budou muset nejprve zaregistrovat u provozovatele sběrných dvorů, společnosti Esko-T. Tam také zdarma obdrží čipovou kartu. Teprve potom mohou svůj komunální odpad uložit ve sběrném dvoře.

Po příchodu do dvora se pomocí čipové karty přihlásí do systému. Obsluha ohodnotí přivážený odpad a jeho množství. Terminál pozná, zda je občan z Třebíče a zda má uhrazen poplatek za likvidaci odpadu. Podle místostarostky Marie Černé (TND), která je "političkou Zdravého města" má nový systém zamezit zneužívání dvorů podnikateli a občany okolních obcí. Druhým krokem bude právě uzavírání smluv o ukládání odpadu se sousedními obcemi. Není prý totiž možné, aby Třebíč nesla náklady.

Systém také pozná, kdo se snaží podvádět.

Když někdo několikrát denně přiveze velké množství stavební suti, bude to podezřelé. Půjde asi o podnikatele ve stavebnictví. Bude s ním uzavřena smlouva o ukládání, zaplatí a pak již bude legálně suť ukládat. Nový systém bude od října ve zkušebním režimu, od Nového roku pojede „naostro“.

Systém se nelíbí ekologům. Jan Uher (Břehy) se právem obává, že naroste počet černých skládek, které musí město tak jako tak likvidovat. „Bude to kontraproduktivní a přinese to jen zvýšení nákladů. Nejde nám přece o navýšení příjmů, ale o to, aby odpad končil ve sběrných dvorech,“ tvrdí. Jenomže o to jde ekologům a možná ještě městu. Soukromé společnosti Esko-T, se kterou má Černá nadstandardní vztahy, jde asi především o peníze.

František Ryneš

Aktualizováno Sobota, 07 Červenec 2012 16:17