Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Zprávy Pavel Heřman dokonal dílo zrady
Pavel Heřman dokonal dílo zrady PDF Tisk Email
Pátek, 22 Červen 2012 06:29

Bod „různé“ přináší často na jednání zastupitelstva překvapení. O největší se ve čtvrtek postaral starosta Pavel Heřman (HZNR!). Navrhl totiž, aby zastupitelstvo odvolalo z finančního výboru Jaromíra Baráka ze stejné volební strany. Důvod? Prý už HZNR! nereprezentuje a je ve výboru jen sám za sebe. Podivný důvod vůči zastupiteli s mandátem od voličů.
Jaromír Barák se bránil. „Ty sám jsi Pavle opustil náš volební program. Na radnici děláš něco úplně jiného, než program obsahuje. Ty nereprezentuješ volební stranu Heřman zpátky na radnici!, ale jen sebe, Jolanu Smolovou a Petra Škarabelu. Prosazuješ jen silová řešení, tak si prohlasuj i moje odvolání,“ nedal se Barák. Heřman tedy nechal hlasovat. K údivu přítomných se však pro návrh nenašla nadpoloviční většina a tak Jaromír Barák (prozatím) ve finančním výboru zůstává. Koaliční zastupitelé se po sobě po hlasování překvapeně dívali. Odvolání Baráka bylo zřejmě předem domluveno. Někdo se buď při hlasování „přehmátl“, nebo nebyl loajální.

Pavel Heřman tedy vzápětí navrhl další odvolání. Tentokrát měla padnout hlava členky kontrolního výboru Marie Rynešové (také HZNR!). Stejný důvod jako u Baráka. Tentokrát si však asi koaliční zastupitelé dali na sebe navzájem lepší pozor. Pro odvolání hlasoval nejnižší možný počet, čtrnáct zastupitelů koalice.

 

Opoziční zastupitel Zahrádka (KSČM) nazval postup koalice vendetou. Předseda kontrolního výboru Vašíček (ČSSD) Marii Rynešové poděkoval za dobrou práci.

Čím se oba odvolaní provinili? Marie Rynešová navrhla a prosazovala zrušení hazardu v Třebíči. To bylo proti srsti zejména Pavlu Pacalovi (Pro Třebíč) i Pavlu Heřmanovi. V průběhu posledního půl roku dělali vše proto, aby nebyla přijata účinná varianta vyhlášky. Ale hlavně jako členka kontrolní skupiny důsledně kontrolovala nájemní a jiné smlouvy, uzavřené mezi městem a některými podnikateli. Pochybení se našla spousta. Kontrolní výbor důsledně vyžadoval nápravu nedostatků. A to se mohlo některým „kmotrům“ velmi nelíbit. V každém případě Heřman v poslední době oslovoval někoho z kandidátky HZNR! z důvodu náhrady Baráka a Rynešové.

Jaromír Barák kritizoval dostavbu areálu Laguna nebo naprosto nevýhodnou směnu pozemků města se společností TTS Richarda Horkého. Nesouhlasil ani s přemístěním Domu dětí a mládeže do areálu bývalé továrny BOPO. Nechtěl připustit, aby se Třebíč nehorázným způsobem zadlužovala. Naopak se domáhal toho, aby byly finanční prostředky města vynakládány hospodárně, podle volebního programu a podle priorit, které stanovili občané, například zvelebení Karlova náměstí. Největším Barákovým hříchem však bylo, že měl vždy pádné argumenty. A tak Heřmanovi nezbývalo než stopovat čas jeho příspěvků a brát mu slovo.

Jaromír Barák se na závěr jednání obrátil na koaliční zastupitele. „Jste horší než ti před vámi. I z pozice opozice se dalo diskutovat. Radnice se na jednání připravila a diskutovala s námi, i když to bylo těžké, leccos se podařilo prosadit. Vy si s Horkým klidně vyměníte pozemky a protlačíte to na sílu. Bezostyšně, bez úcty k nám zastupitelům. Nám to předkládáte v duchu boje – tady to máte a hlasujeme. Je nás 14 nebo 15, prohlasujeme, co chceme.“

K ostaním zajímavým bodům čtvrtečního zastupitelstva se ještě vrátíme.

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 22 Červen 2012 08:26